Hagyomány

2017.12.17. 18:21

Szállást keres a szent család

Évről évre régi hagyomány szerint, lelkigyakorlattal készülnek az ünnepre Gyenesdiáson.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

Adventi lelkigyakorlatra gyűltek össze a helyiek szombaton a gyenesdiási Községházán. A Szállást keres a szent család régi hagyomány volt a magyar vidékeken, a településen a rendszerváltás óta él.

Kilenc család – a hagyományos elnevezés szerint ők alkotnak egy bokrot – a karácsonyt megelőző kilenc este mindegyikén másikuknál vendégeskedik és imádkozik, s házról-házra adják a Szent családot ábrázoló képet.

Sok család már hagyományosan a Szállást keres a szent család lelkigyakorlattal készüla közelgő ünnepre Gyenesdiáson
Fotós: Keszey Ágnes

Hársfalvi Györgyné, a település kulturális életét szervező klubkönyvtár munkatársa elmondta: Keszthelyről Gyenesdiásra költözött családok honosították meg a nagyközségben ezt a hagyományt, melyben már két bokor, azaz kétszer kilenc család vesz részt. Ők gyűltek össze szombat este a Községházán, ahol a polgármesternek és családjának adták át a szent család képét.

Fotós: Keszey Ágnes

- Településünk szeretné ápolni azokat a keresztény értékeket, hagyományokat is, amelyek egykoron a mindennapok részei voltak, ez kötelességünk is. Volt egy átmeneti időszak, amikor elfelejtődtek, de szeretnénk, hogy minden generáció ismerje meg, nem csak felnőttek, hanem a gyerekek is, Olyan közösségek jöttek létre, amelyek a nagyrészt katolikus hitű településnek az erejét tudják adni, a szálláskeresés hagyományát szívvel – lélekkel teszik és hiszik – mondta Gál Lajos polgármester.

Fotós: Keszey Ágnes

A Szállást keres a szent család idén december 22-én zárul majd, akkor a helyiek a plébánián gyűlnek össze a lelkigyakorlatra.

Fotós: Keszey Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában