Parasportnap

2017.12.01. 15:12

A mozgás öröme a fogyatékkal élőknek is jár

Váltóversenyeken vehettek részt, különböző sportágakban játszhattak és bemutatókat is megnézhettek a megyei Parasportnap résztvevői. A Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülése idén Zalaszentgróton rendezte meg a programot, a helyi Koncz Dezső gyógypedagógiai intézménnyel együtt.

Keszey Ágnes

A házigazda település polgármestere Baracskai József a megnyitón

December 3. a fogyatékkal élők világnapja, ennek alkalmából már több mint másfél évtizede megrendezik a zalai Parasportnapot, melynek a zalaszentgróti Sportcsarnok adott otthont. Mintegy 150 gyermek és felnőtt érkezett az eseményre: oktatási intézmények tanuló és bentlakásos intézményekben élő felnőttek, fogyatékkal élőket összefogó egyesületek tagjai.

- A ráhangoló zenés bemelegítés után játékos, humoros sor-és váltóversenyeken vettek részt. Utána különböző állomásokon vidámabbnál-vidámabb feladatok vártak rájuk. Utána a felnőttek darts és asztalitenisz sportágakban mérték össze erejüket- idézte fel a programokat Sziver Krisztina megyei fogyatékosügyi sportreferens.

A házigazda település polgármestere Baracskai József a megnyitón

 

Kámán Ferenc a ZMSE sportigazgatója

 

Pácsonyi Imre, a megyei önkormányzat alelnöke is köszöntötte a Parasportnap résztvevőit

A Parasportnap is tükrözte, hogy a fogyatékkal élő gyerekek, fiatalok és felnőttek életében is fontos és meghatározó szerepe van és lehet a mozgásnak, a sportolásnak.

- A speciális oktatási intézményekben tanulókra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a normál általános iskolában tanuló ép társaikra: mindennapos testnevelés van. Emellett kiépített diáksportrendszerünk van: 9 sportágban rendezünk megyei versenyeket, illetve a legjobbak országos versenyeken vesznek részt. A szabadidősportok legnagyobb rendezvénye ez a Parasportnap, de emellett más rendezvényeink is vannak. Úgy gondolom, hogy az a diák, aki akar sportolni, az megtalálja a lehetőséget- szólt a lehetőségekről a szakreferens.

Tapasztalata szerint a diákok mozgásigénye nagy, de emellett a fogyatékkal élő felnőttek mozgását is szeretnék ösztönözni.

- A felnőttek számára igyekszünk találni edzőket, befogadó szakosztályokat, akik tudnak foglalkozni a különböző sérüléssel élő felnőttekkel. Elég nehéz őket beintegrálni az épek társadalmába, mert külön önálló szövetség nem nagyon jellemző, esetleg a szabadidősportban.

A Parasportnap nem verseny: a célja az, hogy minél többen megtapasztalják a mozgás örömét, ezért nem hirdettek helyezetteket, hanem mindenkit egyformán díjaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában