Terápia

2017.12.01. 14:55

Mofettával az egészségért

A szénsavas fürdőkezeléshez hasonlóan a természetes eredetű széndioxid gázfürdő (mofetta) – kezelések is nyerjék el a társadalombiztosítási támogatást.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Németh László, dr. Vizsy László, dr. Fliszár Mária és dr. Csáky Csaba Fotó: Horváth-Balogh Attila

E törekvés kezdeményezéséről döntött a Mofettával, Széndioxid Terápiával az Egészségért Nemzetközi Egyesület, mely pénteken tartotta közgyűlését a Kanizsai Dorottya Kórházban.

A mofetta vulkáni utótevékenységhez köthető széndioxidos feltörés. A száraz mofetták gázt, a nedvesek szénsavas vizet (savanyúvizet) adnak, gyógyhatásuk ma már mesterségesen, úgynevezett mofetta kezelőkabinok révén is előállítható.

Dr. Németh László, dr. Vizsy László, dr. Fliszár Mária és dr. Csáky Csaba Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Hogy miért Nagykanizsa? – kérdezett vissza dr. Csáky Csaba, az egyesület elnöke, címzetes egyetemi docens. – Mert tiszteljük a kórházban végzett gyógyító munkát és mert dr. Vizsy László érsebész főorvos, társelnökünk is elkötelezett híve a mofetta-kezelésnek. A főorvos úr ötlete volt, hogy az egészségügyi intézményben is alkalmazzák ezt a fajta terápiát, ami nagyon sokat segíthet a végtagamputációs beavatkozások elkerülésében.

A megjelenteket dr. Németh László, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója köszöntötte, a későbbiekben pedig többek közt dr. Fliszár Mária alelnök, a mozgásszervi rehabilitációs osztály vezető főorvosa és dr. Vizsy László osztotta meg a hallgatósággal a mofetta terápiával kapcsolatos pozitív kanizsai tapasztalatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában