Ünnepre hangolva

2017.12.24. 09:00

Halászlét osztottak Sandon

Több, mint 200 adag halászlét osztottak szét szombat délelőtt a dél-zalai település lakói közt.

Horváth-Balogh Attila

Farkasné Zakócs Amália (jobbról) éppen Hegedüs Józsefnét szolgálja ki. A háttérben Szakmeiszter János és Hábli Nándor Fotó: A szerző

 

Immár második éve hagyomány, hogy karácsonykor az önkormányzat ajándéka is oda kerül a családok ünnepi asztalára gőzölgő, ízletes halászlé formájában.

– Tavaly rendeztük meg először az akciót, melynek ötletgazdája a képviselő-testület egyik tagja, Szakmeiszter János volt – egyébként ő a főszakácsunk is, minden titkok tudója – hallottuk Hábli Nándor polgármestertől, aki ottjártunkkor épp egy nagy kondér halászlé körül szorgoskodott. A halászlé-főző csapat tagja volt még egyébként Farkasné Zakócs Amália és György József is.

– Meghirdettük, hogy tudjuk, egyáltalán lenne-e rá igényük az embereknek, hogy egy adag halászlével ingyen és bérmentve hozzájáruljunk a karácsonyukhoz – folytatta Hábli Nándor. – Nos, tavaly 160 adagot kértek, idén azonban már 210-et...

Farkasné Zakócs Amália (jobbról) éppen Hegedüs Józsefnét szolgálja ki. A háttérben Szakmeiszter János és Hábli Nándor Fotó: A szerző

A sandi halászlé pontyból, amurból, keszegből, kárászból készült.

– Ezek elérhető árú halak, és nem utolsó sorban jó ízűek – fejtegette Szakmeiszter János. – Tiszai jellegű halászlét főztünk, tehát passzíroztuk az alaplevet.

Sandon élő barátnőjével jött az igényelt adagért a nagykanizsai Dávid György.

– Bevallom, én nem annyira szeretem a halászlét, de a barátnőm igen – árulta el. – Jó dolognak tartom az önkormányzati akciót, mert ahogy én látom, ez egyfajta közösségi térré is alakult időközben, ahol a nagy karácsonyi rohanásban az emberek megállnak kicsit beszélgetni egymással.

Hegedüs Józsefné azt mondta: az önkormányzat tavaly és idén is megmentette a halászléfőzéstől.

– Ugyanis nálunk a szentesti ünnepi asztal nélkülözhetetlen eleme a halászlé és eddig minden évben főztem – magyarázta. – Hogy mitől lesz jóízű a halászlé? Azt hiszem, a kiváló alapanyagok mellett fontos, hogy az ember beletegye a szívét, lelkét is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában