Zarándokhely

2017.11.06. 07:29

Zalaiak a legnagyobb hazai cigány zarándokhelyért

Zalalövő, Vatikán -Zalalövőről indult az a több mint negyven zarándok vasárnap este Vatikánba, akik az európai cigányság második legnagyobb zarándokhelye, a csatkai kápolna és környezetének felújítására és átalakítására kérnek Ferenc pápától egy eurót.

Keszey Ágnes

A kérés szimbolikus: a Veszprémi Egyhazmegyéhez tartozó kegyhely felújításának és fejlesztésének szükségessére irányítják ezzel a figyelmet, és munkájukra kérik az egyházfő áldását. A zarándokcsoport Zalalövőről indult: itt van a székhelye az Áldott Kereszt Egyesületnek, mely idén nyáron már megkezdte az évről- évre – Európa számos országából – több ezer hívőt vonzó kegyhely megújítását.

A tervek között szerepel a templom felújítása, erdei iskola és cigány múzeum létrehozása, közművek kialakítása és parkosítás. Kövesi Csaba, a szervezet elnöke, a zarándoklat szervezője néhány éve keresztet állított itt és -a régebb óta álló nagyobb tenplom mellé- egy kis kápolnát épített a vallási központ területén. Csatka az 1800- as évektől ismert zarándokhely, a Szentkút forrásvizének csodatevő hatást tulajdonítanak. A szerdai pápai audienciára a csoport magával viszi a keresztet is, mely már háromszor részesült pápai áldásban. A csatkai felújításra- melyet a zalai szervezet szervez és végez- minisztériumi ( EMMI) támogatást is nyertek. A zarándoklat fővédnöke Balog Zoltán miniszter, a zarándoklatot Székely János püspök vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában