Értékes látnivaló

2017.11.28. 16:44

Seuso-kincsek évezredes tanulsággal – Megnyílt a kiállítás

Felbecsülhetetlen anyagi és eszmei értéket képviselő kincsek tárulnak a látogatók elé, nagyon sokan és sokat küzdöttek, dolgoztak azért, hogy ezek visszakerüljenek Magyarországra.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinet miniszterhelyettese mondta a Seuso-kincsek vándorkiállítás ünnepélyes megnyitóján a város Széchenyi téri dísztermében. Olyan leletegyüttesről van szó, amely mesélni szeretne nekünk a régmúltról és kicsit talán jövőről is, fogalmazott. Mint felidézte, a kalandos sorsú ezüst készletet a késő császárkori Pannóniában készítették, a Római Birodalom peremvidéken, ahol a betelepedni kívánó népvándorló törzsekkel már évszázadok óta folyt a harc. A kincset valószínűleg a 4-5. század fordulója táján rejtették el tulajdonosai, akik a harcok elől menekültek el. A birodalom eleinte visszaverte a támadásokat, de a pusztulás végül mégis bekövetkezett, amit nem a külső erő, hanem a belső gyengeség és az önfeladás okozott. A Seuso-kincsek sok történetet rejtenek, de azon belül is egy évezredes tanulságot: önmagában az, hogy egy civilizáció technikailag, tudományosan fejlett, még nem biztosíték arra, hogy túl is fog élni. Egyetlen civilizáció sem számíthat könnyű jövőre, ha magától értetődőnek tekinti a biztonságát és könnyelműen veszi az őt érő fenyegetéseket.

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Fotó: Pezzetta Umberto

Dömötör Csaba felidézte, hogy a leletegyüttes a kommunizmus éveiben tisztázatlan körülmények között eltűnt, külföldre csempészték, nemzeti értékből magánvagyon lett, visszaszerzésére sokáig kevés erőfeszítést történt. Ebben is változás történt 2010 után, a kormányváltást követően. Ha egy közösség nem védi meg azt, ami sajátja, ami naggyá tette, akkor mások tiszteletére sem számíthat, ezt is üzeni nekünk a Seuso-kincs, tette hozzá.

A miniszterhelyettes szavai előtt Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte vendégeket és kiemelte, megtiszteltetés Zalaegerszeg számára, hogy a város írásos említésének 770. évfordulóját emlékezetessé tevő rendezvények sorába bekerülhetett a páratlan és kalandos sorsú kincseket bemutató tárlat is. A 14 ezüst tárgyból álló kollekció mellett a közönség láthat néhányat a zalalövői és fenékpusztai ásatásokon előkerült római kori leletekből is.

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Fotó: Pezzetta Umberto

 

Fotó: Pezzetta Umberto

Ünnep ez a nap Zalaegerszeg városának, a Göcseji Múzeumnak, fogalmazott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A Seuso-kincsek a világ ismert 10-12 késő római leletétől a legjelentősebbek közé tartozik. Az ország hat városába ellátogató kiállítás a világ bármely pontján megállná a helyét. Megtalálásának körülményei és későbbi kalandos sorsa hozzájárulnak ahhoz, hogy kivívják a közönség érdeklődését. Önmagukban a tárgyak mérete is különlegessé teszi ezeket, megmunkálásuk igényessége azt mutatják, hogy koruk művészetének kiemelkedő darabjait láthatjuk.

Az ünnepség után a résztvevők több csoportban tekintették meg a Göcseji múzeumbeli kiállítást, amely december 17-ig látogatható. Szombaton, december 2-án családi napot tartanak, azaz ingyen nézheti meg a vándorkiállítást minden 26 éven aluli személy, valamint a 18 év alatti látogató és az őt kísérő, legfeljebb két közeli hozzátartozó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában