Diabétesz Világnap

2017.11.14. 16:55

Ne legyen keserű az édes pillanat

A Diabétesz Világnapot november 14-én ünnepeljük. Enapon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

Arany Horváth Zsuzsa

A tudatos beteg már nem is olyan beteg... Bécsi Imréné vércukorszintjét Csóka Istvánné méri, mögöttük Szabó Gyuláné dietetikus és Kovácsné Varga Margit gyógytornász Fotó: Pezzetta Umberto

Diabétesz világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet, látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze, köztük az egészségügyi szakembereket, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom többi tagját. Az országos szakdolgozói kongresszust a napokban tartották meg.

A tudatos beteg már nem is olyan beteg... Bécsi Imréné vércukorszintjét Csóka Istvánné méri, mögöttük Szabó Gyuláné dietetikus és Kovácsné Varga Margit gyógytornász Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaegerszegi Diabetes Egyesület kedden délután mintegy 100 fős tagságának rendezett ingyenes szűréseket, melynek keretében vércukor- és vérnyomásmérést, neuropáthiás lábvizsgálatot végeztek, és orvos tanácsokat is kaptak a résztvevők. Kovácsné Varga Margit gyógytornász értornát tartott, dr. Bagosi Zoltán diabetológus a legújabb kezelésekről szólt.

Az egyesület vezetője, Szalay Gáborné (maga is 32 éve cukorbeteg) elmondta, a tanácsadás alkalmat ad arra, hogy a betegséggel élők megbeszélhessék tapasztalataikat, recepteket cseréljenek, s tartsák egymásban a lelket, lássák, lehet teljes életet élni cukorbetegen is. Amely a glükóz feldolgozási zavara, oka a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége. Erről is szólt dr. Bagosi Zoltán főorvos, aki a folyamatosan fejlődő kezelési eljárások legújabb generációját is bemutatta. A zalaegerszegi betegeket a háziorvosokon túl, szükség esetén a megyei kórház diabetológiai szakambulanciája is ellátja.

Az életminőség őrzésének záloga a speciális táplálkozás mellett a mozgás. Kovácsné Varga Margit gyógytornász lapunknak elmondta, a perifériás erek szűkülnek be először, ezért fontos a lábfej és a kéz megfelelő, ám kímélő mozgatása, erre mutatott speciális gyakorlatokat az érintetteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában