Pásztorkutyusok sikerei

2017.11.17. 08:00

Konkoly szép és ügyes is

Korábban is többször írtunk már a két pásztorkutya, Vargánya (fekete mudi) és Konkoly (fehér pumi) sikereiről. Gazdájuk, Csiszár Viktor most újabb eredményekről számolt be.

Varga Andor

Csiszár Viktor és Konkoly a dobogó harmadik fokán Fotó: Göcsej KK

A megyeszékhelyi Göcsej Kutya Klub színeiben (ahol edzőként, kiképzőként és kozmetikusként Tóth Andrea és Németh Viktória segíti felkészülésüket) előbb részt vettek az idei TordasZoo Őszi Agility Muri elnevezésű versenyen. A kezdő kategóriában az első futam a 4. helyen záró Vargányával sikerült jobban, míg a másodikon Konkoly a dobogó harmadik fokán zárt.

A folytatásban a komáromi Monostori-erőd következett, ahol egy nemzetközi kutyakiállítás keretében a pumi növendék kan kategóriában állt rajthoz Konkoly. A kutya elnyerte a CAC és a Res.CACIB címeket, illetve Derby-győztes is lett, avagy a 2016-ban született pumi kanok közül a kiállítás legszebbjének bizonyult.

Csiszár Viktor és Konkoly a dobogó harmadik fokán Fotó: Göcsej KK

- A magyar terelő pásztorkutyák, főleg a pumi és a mudi, ismertségben, és népszerűségben is háttérbe szorulnak idehaza a kedvelt külföldi fajták mögött – fogalmazott Csiszár Viktor. - Nagyon fontosnak tartom e fajták eredeti tulajdonságokkal való megőrzését. Azon vagyok, hogy kutyáim ne csak a tenyésztéshez szükséges szűrővizsgálatokon, illetve a fajták küllemi követelményeinek feleljenek meg, de rendelkezzenek terelési képesség vizsgával is. Annak azonban nincs realitása, hogy a pásztorok és a terelő versenyek elegendő keresletet teremtsenek e két páratlan fajta fennmaradásához. Az agility (melynek szerintem helye lenne a látványsportok közt) lehet egy kitörési pont, ami növelheti a pásztorkutyák népszerűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában