Felújítás

2017.11.30. 16:06

Emlékművet is emeltek a megújult temetőben Zalaszántón

A felújítás után is a fenntartás is fontos feladat – hangzott el Zalaszántón, a megújult zsidó temető átadásán. A felújítást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a falu önkormányzata és a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség finanszírozta és valósította meg.

Keszey Ágnes

Fotó: A szerző

Nem csak a területet tisztították meg és ölelték körbe kerítéssel, hanem a sírköveket is felújították a falu határában lévő zsidó temetőben. Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: minden temető az adott település lélektükre. így az is lényeges, hogy a mostani megújítás után a fenntartás is szerepet kapjon.

Fotó: A szerző

 

Fotó: A szerző

- A főhajtás és az emlékezés is fontos: minden felújítás alkalmával állítunk egy emlékművet is – mondta az elnök, utalva arra, hogy az elmúlt években a megyében közel 20 zsidó temetőt újítottak fel és terveik szerint folytatódik ez a program.

- A zsidóság mindig is része volt a magyar nemzetnek a falvakban is, ahol ma már nincsenek zsidó hitközségek, melyek gondoznák e temetőket – emelte ki Manninger Jenő országgyűlési képviselő köszöntőjében.

Fotó: A szerző

 

Fotó: A szerző

 

Fotó: A szerző

Winkler Miksa MAZSIHISZ vezetőségi tagja szólt arról, hogy a MAZSIHISZ elindított egy kutatást: feltérképezték a hazai zsidó temetőket: az országban közel 1500, Zalában 57 található. Felidézte, hogy a községben a 18. század végétől már laktak zsidók. A holokauszt idején 26 zsidó élt Zalaszántón, ők kerültek a keszthelyi, majd a zalaegerszegi gettóba.

- A zsidó temetés vallási szertartás, a zsidó temető pedig egy szent hely. Most ezt a szent helyet sikerült felújítani, rendbetenni. Mindent el fogunk követni, hogy ezt a helyet a jövőben is méltó módin tudjuk megmutatni mások számára -hangsúlyozta Dézsi Attila polgármester.

A zalaszántói zsidó temetőben 14 sír található. a rekonstrukciót egy hónap alatt végezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában