Avatás

2017.11.12. 14:39

Első világháborús emlékmű avatás a zalacsébi Trianon Emlékparkban

Szombaton délután, számos érdeklődő részvételével avatták fel a falu határában, a Trianon Emlékparkban Boa Endre népi fafaragó szobrászművész készítette első világháborús emlékművet.

Győrffy István

Az emlékmű avatói, balról a Trianon Emlékparkot létrehozó, s az emlékművet állító Mikó-Baráth György, az emlékmű alkotója Boa Endre fafaragó szobrászművész és az ünnepi beszédet mondó Konczér Katalin a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke Fotó: Győrffy István

A gyönyörű alkotást Konczér Katalin, a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe, hangsúlyozva, hogy az emlékpark létrehozója, Mikó-Baráth György az Erdeifaluért Alapítvány vezetője, székelyföldi gyermekek üdültetésével is példát mutat együvé tartozásunkról, azoknak a hősöknek állított emléket, akik életüket áldozták az elő világháborúban.

Ezt követően, ifjabb Mikó György is azokra az egyszerű emberekre emlékezett, akikről nem szól vers, regény, vagy film, mindennapi boldogulásukat, napi álmaikat szakították meg a nagy háborúk és soha nem térhettek haza szeretteikehez.

Az emlékmű avatói, balról a Trianon Emlékparkot létrehozó, s az emlékművet állító Mikó-Baráth György, az emlékmű alkotója Boa Endre fafaragó szobrászművész és az ünnepi beszédet mondó Konczér Katalin a Zala Megyei Értéktár Bizottság elnöke Fotó: Győrffy István

Mikó-Baráth György, aki a saját földjén alakította ki az emlékparkot, a most felavatott emlékmű-, s az ugyancsak mostanra elkészült székely kapu kapcsán a következőket mondta:

- Kiskoromtól szeretem a történelmet, s kiváltképp a magyarok történelmét. Számomra igen nehéz volt feldolgozni a Trianonban lezajlott eseményeket és döntéseket, emiatt fogalmazódott meg bennem egy emlékpark létrehozásának ötlete. A park kialakítását teljes egészében saját magam végeztem, amihez csak minimális anyagi és tárgyi segítséget kaptam. Kivételt képeznek az országhatár nyomvonalát pontosan rögzítő földmérők, akiknek a precíz munkájáért nem lehetek elég hálás. Az emlékhelyet elsősorban pedagógiai, oktatási céllal hoztam létre. Kimondott szándékom volt, hogy interaktív tanórák keretében lehetőséget adjunk a diákoknak történelmi- és földrajzi tudásuk fejlesztésére. A nyáron érkező látogatók száma alapján is igazolódott, hogy a történelmi emlékpark betölti ezt a szerepét. A ma felavatott szoborral az első világháborúban elesett névtelen hősök előtt tisztelgünk. Szintén ma adtuk át a székely kaput, mely az összetartozásunkat szimbolizálja minden határon túl élő testvérünkkel. A nehézségek ellenére, a látogatók és a biztató szavak arra ösztökélnek, hogy a munkát tovább folytassam. Ez azonban már csak úgy lehet sikeres, akkor érheti el valós célját, ha a jövőben külső támogatásokat is kapok a további fejlesztéshez, működtetéshez.

Fotó: Győrffy István

Este, a szomszédos Salomvár kultúrotthonában, az Erdeifaluért Alapítvány jótékonysági estjére került sor. Az est bevételéből az idén karácsonyra is tartós élelmiszercsomagokat szállítanak székelyföldre az erre rászoruló családoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában