Hagyományok

2017.10.21. 09:00

Túra Zrínyi emlékei nyomán, a Mura mentén

A Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke, Paál István számolt be lapunknak a közelmúltban megvalósított történelmi emléktúráról, amelynek kettős történelmi háttér adott aktualitást.

Fotó: Paál István

Az egyik a Zrínyi-ünnepségekre vonatkozó meghívásnak eleget tenni Murakeresztúron, a másik pedig szeptember 29-én, a pákozdi csata 169. évfordulóján országunk Jellasics általi megtámadására emlékezni, a Légrád-Őrtilos közötti átkelés helyszínén feleleveníteni a horvát támadás védelmi harcainak kezdetét és helyszínét.

Nagykanizsán kisbusszal átutazva volt mód arra, hogy a nagy igényességgel kialakított, impozáns Erzsébet teret névadója gyönyörű szobrával megtekintsük. Figyelmet érdemlő a villany kandeláberek eredeti formában történt újraállítása, a középkorból megmaradt török kútmaradvány megjelenítése. Elismeréssel adóztunk az ötletgazdának és a művésznek, akik a német megszállás alatt a közeli Iharosberényben bujdosó zseniális miniszterelnökünk, gróf Bethlen István egész alakos szobrát létrehozták és a téren felállították, követhető példát szolgáltatva más városainknak. Elhaladtunk a középkori Magyarország törökök által legutoljára feladott vára, a kanizsai vár emlékkapuja előtt, amelyet utolsó magyar származású várkapitánya, a legyőzhetetlen, közel 600 párviadalt győztesen vívó Thury György szobra díszített.

Murakeresztúr volt a nap fő programrésze, ahova többéves baráti és intézményesült kapcsolatunk révén meghívást kaptunk a Zrínyi Miklós Általános Iskola és művelődési ház igazgatónőjétől, Kovácsné Kővágó Annától.

A Zrínyi-emlékünnepségek – amelyek több napon keresztül folytak – kiemelkedő részét képezte az évente megszervezett Zrínyi-kadét avatás ez évben is, amely a színvonalas koreográfiába ágyazva megható és látványos volt. A négy Zrínyi-kadét felavatását és eskütételét a most iskolába került elsősök Zrínyi hímzésű nyakkendők felkötése mellett tett esküje vezette be. Az ünnepély rendkívül precízen szervezett, gördülékeny volt, magyar és horvát nyelven párhuzamosan zajlott.

Emelte a rendezvény színvonalát, hogy professzor dr. Gadányi Károly, a szombathelyi főiskola nyugalmazott igazgatója gyönyörű horvát nemesi díszruhában, karddal kadéttá ütötte a négy kiemelkedő tanulmányi eredményű és kifogástalan magatartású ifjat, akiknek kardjait a csáktornyai Zrínyi Gárda tagjai kötötték fel.

Fotó: Paál István

Az emlékünnepség délelőtti részét az iskola előterében lévő Zrínyi Miklós-szobor közös koszorúzása zárta, amelyen rajtunk kívül a helyi és meghívott környékbeli polgármesterek, magyar és horvát iskolaigazgatók és a pécsi horvát konzul is részt vett.

Vendéglátóink figyelmessége arra is kiterjedt, hogy megtekinthettük Új-Zrínyivárt. A szép erdei fák közötti dombon megtekintettük az ásatásokat, amelyeket Vándor László zalai és Költő László somogyi régészek végeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak és parancsnokainak nyárközi segítségével. Elhangzott, hogy a törökök által felrobbantott, földig rombolt vár falainak felfedezése és kijelölése a korszerű technika felhasználásával dr. Négyesi Lajos alezredes hadszíntérkutató kitartó munkájának és nagy szakmai tudásának eredménye volt. A várárkok belsejében tájékoztató tábla ad ismertetést, amely mellett a Zrínyi-emlékműre Himnuszunk eléneklése után koszorút helyeztünk el.

Fotó: Paál István

Kegyeletünk lerovása után Őrtilosba mentünk át, ahol a Szent Mihály-hegyi kápolnatemplomtól megcsodáltuk a Mura-Dráva összefolyása környékének szép őszi panorámáját, messze belátva a horvátországi Légrád környékét is. Itt is, mint az egész nap folyamán, történelmi tájékoztatások zajlottak. Őrtilosnál az utazók felfedezték a magyar zászlóval megjelölt emlékhelyet, ahol Jellasicsék szeptember elején átkelve Pákozd felé vonultak. A hegyről leereszkedve a folyópartra mentünk, a gyors és örvényes Mura és a szelídebb, de szélesebb Dráva két eltérő színű folyamának összefolyásában és a Duna-Dráva Nemzeti Park nyugati végének szépségeiben gyönyörködött csapatunk. Az ártéri erdők fái között visszatérve Murakeresztúrra, elköszönve vendéglátóinktól, a határ széli, többségében horvát nemzetiségiek lakta községeken átutazva Letenyére érkeztünk. Itt az Andrássy-Szapáry kastély parkjában lévő – az elmúlt évek valamelyikén az év fájának választott – hatalmas platánfát 6 tagunkkal körülölelve érzékeltettük a több száz éves matuzsálem nagyságát. A közelében lévő, Makovecz tervezésű könyvtár is elnyerte valamennyi tagunk figyelmét.

Innen a nap utolsó programjához, a csörnyeföldi hegyi pincéhez érkeztünk, ahol a hegy leve megnyitotta a magyar nótára előre köszörült torkokat. Az utolsó zalai domboldal déli lejtőjéről szép kilátás nyílt a szemben pár kilométerre lévő hármas határ környékére, mögötte a varasdi hegyekre, amelyek láthatósága régi idők óta a kitűnő időjárás előjelzője volt elődeinknek. Az alkonyati hazautazás nem apasztotta el a nótákat, amelyek kitartottak egész Zalaegerszegig. A Zrínyi történelmi emléktúra kellemesen, sok élménnyel telve, az idősebb korúak ízületi fájdalmait is feledtetve zárult.

 Paál István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában