Október 6.

2017.10.06. 12:57

Példát mutattak és tanulhatunk tőlük -hangzott el a hévízi megemlékezésen

Hévízen pénteken délelőtt a Városháza előtti téren tartottak megemlékezést az aradi vértanúk emléknapján.

Keszey Ágnes

Papp Gábor polgármester mondott beszédet a megemlékezésen

Fotó: Keszey Ágnes

Az eseményen Papp Gábor polgármester ünnepi beszédében felidézte a történelmi eseményeket és megemlékezett a vértanúkról.

Az aradi tizenhármak mellett szólt zalai származású szabadságharcos hősökről és mártírokról is. Gyulai Gaál Miklóst 20 év várfogságra ítélték, ahonnan már nem került haza. Asbóth Sándor a szabadságharc bukása után Kossuthot szárnysegédként követte Törökországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba, örök száműzetésben élve.

Papp Gábor polgármester mondott beszédet a megemlékezésen
Fotós: Keszey Ágnes

- Az aradi tábornokok értünk haltak, a mi szabadságunkért, a mi függetlenségünkért. A szabadság, amiért harcoltak akkor és ott elbukott ugyan, de jól tudjuk a történelemből, hogy a magyarságot attól az időtől kezdve másként kezelték: partnerként és nem alávetett félként – mondta Papp Gábor. A polgármester kihangsúlyozta, hogy sokat tanultunk mártírjainktól.

- Hitet, alázatot, kitartást, küzdeni tudást, becsületességet és bátorságot. Megtanultuk, hogy az igaz ügyért akkor is ki kell állni, ha szavunk néha pusztába kiáltottnak tűnik. Megtanultuk, hogy önző, énközpontú világunkban is tudni kell a közösségért kiállni, különben elveszünk – szólt az aradi vértanúkpélda-és útmutatásáról Papp Gábor. Beszédét úgy zárta: tőlük ma is tanulhatjuk, hogyan kell és hogyan lehet kiállni magunkért, hitünkért, hazánk önállóságának megtartásáért.

A helyi általános iskola diákjai adtak műsort Koszorúzással zárult a megemlékezés
Fotós: Keszey Ágnes

Megemlékező beszéde után a helyi iskolások adtak műsort, majd a város vezetése megkoszorúzta az 1848-as emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában