Legszebb konyhakertek

2017.10.13. 11:30

Kiderült, melyek a város legszebb konyhakertjei

ZALAEGERSZEG A megyeszékhely lakói immár 3. alkalommal csatlakoztak a „Magyarország legszebb konyhakertjei” mozgalomhoz. A vetélkedés városi eredményét tegnap a PopUp Caféban hirdették ki.

Fotós: © Katona Tibor

Az amatőr kertbarátokat Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. Kálmán István, a zsűri elnöke elmondta: a szakmai szempontokon túl értékelték a befektetett munkát, s nemcsak magát a kertet, hanem a termények feldolgozását is. Örömmel állapították meg, hogy a zalaegerszegiek zömmel a biokertészkedést részesítik előnyben. Az ítészek kétszer, tavasszal, illetve nyár végén járták végig a versenybe benevezett 17 portát.

hét kategória első helyezettjei az őket köszöntők körében. Az első sorban (balról) Koltai Miklósné, Tóth Gyuláné, Nagy-Horváth Jolán, Domján Miklósné, Barkovics Tiborné, Juhász Éva és Kovács Zsuzsanna, a pszichiátriai foglalkoztató vezetője, mögöttük Tóth Gyula, Kálmán István, a zsűri elnöke, Csalló Erika, a zsűri tagja, Balaicz Zoltán polgármester, Takács Antal, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa Fotó: Katona Tibor

A „mini” kategóriában az 1. helyet Nagy-Horváth Jolán a fűszerkertjével, a 2. helyet Horváthné Farkas Ilona a kabakosaival, a 3. helyet Hende László Tibor maximális és optimális helykihasználásával érdemelte ki. A „normál” kategóriában az 1. helyre Koltai Miklósné precíz, a másodikra Nemes Gézáné különleges, a harmadikra Balogh Károlyné ötletes veteményesét, illetve gyümölcsösét érdemesítették. A „zártkerti gyümölcsösök” győztese Domján Miklósné és Takács Antal szőlőskertje, az ezüstérmet Bella-Kálmán Eszter fáival és bogyósaival, a bronzérmet pedig Kovács Miklós szőlőoltványaival szerezte meg. A „zártkert vegyes” mezőnyben a zsűrit legjobban bőtermő öreghegyi birtokával Juhász Éva nyűgözte le, Milley Istvánné különleges zöldségeivel a 2., Remy Martin „örzsehegyi” mediterrán birodalmával a 3. helyen végzett. A „zártkerti zöldségesek” között a legszebbnek Tóth Gyula és Tóth Gyuláné kertje bizonyult, Póczak Tiborné a 2. díjat kapta. A balkon kategóriában csak első díjat osztottak ki, s azt Barkovics Tiborné kapta. Az intézmények és közösségek versengésében a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára a megyei kórház pszichiátriai osztályának különleges kialakítású szép fűszerkertjét helyezték a szakértők, utánuk a Szent László utcai óvoda magas ágyásos, komposztálós kiskertje következett.

Juhász Éva szerint a sikeres kertészkedés alfája az időzítés: a vetés, a kapálás, az öntözés, a betakarítás optimális időpontját soha ne szalasszuk el. Dr. Sebestyén Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa az örömmel végzett munka emberformáló erejét emelte ki. Az eredménnyel Mrakovics Miklósné, a Zalaegerszegi Hagyományőrző Kulturális és Kertbarát Egyesület elnöke volt a legelégedettebb, hisz a versenybe nevezett valamennyi kertjük helyezést ért el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában