Rekonstrukció

2017.10.04. 09:00

Horvát-magyar közös uniós pályázatból újítják fel a letenyei kastélyt

Végre elkezdődhet a Szapáry-Andrássy kastély felújítása. A munkálatok egyelőre csak az épületbelsőt érintik, de ez is valami, hiszen a határ menti kisváros önkormányzata már évtizedek óta próbál forrást találni a műemlék megmentésére.

Horváth-Balogh Attila

A letenyei kastély már régóta vár a felújításra. A belső munkálatok most részben elkezdődnek, a folytatás további pályázati siker függvénye

Fotó: Szakony Attila

A főúri kastélyt a Szapáry család építtette valószínűleg 1758–1768 között, barokk stílusban.

A kastélyt 1821–1825 között klasszicista formában építették át. Az építmény 1830 körül házasság révén került az Andrássy család birtokába, innét a ma is használatos elnevezés: Szapáry-Andrássy kastély.

A letenyei kastély már régóta vár a felújításra. A belső munkálatok most részben elkezdődnek, a folytatás további pályázati siker függvénye
Fotós: Szakony Attila

A részleges rekonstrukcióra most közös, horvát-magyar uniós pályázati siker révén nyílik lehetőség. Mint azt Farkas Szilárd letenyei polgármester lapunknak elmondta: a horvát-magyar határon átnyúló Interreg-pályázat keretében a Muraközben, Csáktornyán a régi barokk kastélyt újítják fel, Letenyén pedig a Szapáry-Andrássy kastélyt érintően nyílászárók cseréjére, a fűtési és a villamos rendszer korszerűsítésére kerül sor, összesen közel 700 ezer euró értékben.

A pályázat tartalmazza itt egy turisztikai iroda kialakítását, Muraköz megyével közös turisztikai csomagok létrehozását is, melyek a két térség kulturális kapcsolataira épülnek majd.

Az ünnepélyes projektnyitóra a minap került sor Csáktornyán, ahol Letenyét Somogyi András alpolgármester képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában