Egy kis séta

2017.10.09. 11:30

Gyaloglás a szív egészségéért

Gyaloglással, közös főzéssel és énekléssel, valamint a zarándokhely megtekintésével ünnepelte a szív és a gyaloglás világnapját a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület pénteken.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor

Az azonos, vagy hasonló szívbetegségekkel küzdők egyesülete 1988 óta segíti a tagjait, szervez egészségügyi előadásokat, tartja a kapcsolatot a szakorvosokkal, sportolási, kirándulási lehetőségeket biztosít a társaságnak.

Mint Halászné Verától, az egyesület aktivistájától megtudtuk, a Pusztacsatárra szervezett kirándulásra 46-an érkeztek. A Vaspörhöz tartozó, zarándokhellyé lett felújított templom és az azt körülvevő park adott teret a tegnapi gyaloglónapnak, amellyel egyszersmind Boda Lászlóra, a Zalai Idősügyi Tanács hajdani elnökére is emlékeztek. A társaság a kellemes őszi napsütésben együtt fogyasztotta el a közösen készített ebédet, majd meghallgatta a szív napja kialakulásának történetét.

Fotó: Katona Tibor

- A kezdeményezés 1946-ra vezethető vissza, akkor alakult meg a kardiológiai szövetség, ekkor tartották az első szívgyógyászati kongresszust Párizsban – tájékoztatta a társakat Halászné Vera, aki maga is szívműtötten éli tevékeny napjait. – A betegek világszervezete 1978-as megalakulása után együttműködésre lépett a két szerveződés, majd 2000-ben a Sydney-ben rendezett olimpia végén döntöttek arról, hogy szeptember utolsó hétvégéjén rendezzenek szív világnapi eseményeket. Magyarország és Zala megye is csatlakozott.

Az egyesület fő célja, hogy mozgásra ösztönözze tagjait, és a megfelelő életmód jegyében intenzív kapcsolatot tartson a szakorvosokkal – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában