Arany diploma

2017.10.29. 10:00

„Bearanyozódott” Olaszországban Nagykanizsa Város Vegyeskara

Két arany diplomával tért haza az Olaszországban, Riva del Gardában 12. alkalommal megrendezett In Canto sul Garda Nemzetközi Kórusfesztivál és Versenyről Nagykanizsa Város Vegyeskara.

Horváth-Balogh Attila

Nagykanizsa Város Vegyeskara Cseke József dirigálásával elnyerte a zsűri elismerését Fotó: Fotó: Léhart Zoltán

Cseke József karnagy elárulta, a művészeti csoport életében fontos megmérettetésről van szó, az elért eredmény az ő irányításával eltelt két éves munka gyümölcse.

– Két kategóriában neveztünk a versenyre – bocsátotta előre a karnagy. – Egyrészt az amatőr vegyeskarok, másrészt pedig az egyházzenei kórusok kategóriájában indultunk. Mindkettő esetében szigorúan szabott volt a műsoridő, az egyházzene kategóriájában pedig azt is meghatározták, hogy a bemutatott 4 énekkari mű csak és kizárólag reneszánsz, barokk, kortárs magyar alkotás lehetett, plusz egy szabadon választott. S hogy miért volt fontos számunkra ez a megmérettetés? Két évvel ezelőtt, amikor átvettem a vegyeskar vezetését, azt mondtam a csapat félszáz tagjának: az a cél, hogy nagyjából két év alatt jussunk el arra a szintre, hogy megmérethessük magunkat hazai, vagy nemzetközi versenyen. Ezért az elmúlt időszak minden kóruspróbája, szereplése erre hegyeződött ki. Tavaly jött el az idő, amikor már lehetett nevezni az olaszországi versenyre – úgy láttam jónak, hogy akkor ezt tegyük is meg, a csapat készen áll rá. Persze, egy ilyen külföldi versenynek nem kis anyagi vonzata van, s egyedül nem is tudtuk volna ezt finanszírozni, de szerencsére a város, illetve annak vezetése, Dénes Sándor polgármester és a képviselő-testület mellénk állt és jelentős összeggel járult hozzá a költségeinkhez. Azt gondolom, ezért nagy köszönet illeti őket.

Nagykanizsa Város Vegyeskara Cseke József dirigálásával elnyerte a zsűri elismerését Fotó:
Fotó: Léhart Zoltán

Az október 14. és 19. között megrendezett kórusfesztiválra 19 országból 33 kórus jelentkezett, köztük 3 magyar együttes: az ajkai Jubilate Nőikar, a budapesti Eötvös József Gimnázium Ifjúsági Vegyeskara, valamint Nagykanizsa Város Vegyeskara. Utóbbi tagjai már augusztus 20. óta erre a versenyre készültek – meg is lett az eredménye...

– Viszló István, a Nemzeti Énekkar tenor szólamvezetője is eljött hozzánk egy hétvégére a verseny előtt egy héttel, hogy gyakoroljuk a hangképzést – folytatta Cseke József. – Mindent megtettünk annak érdekében, hogy szép reményekkel indulhassunk Olaszországba, ahol neves, 5 fős szakzsűri értékelte a produkciókat. Pozitívumként kiemelték, hogy a csapatunk nagyon muzikális, kiválóan sikerültek a hangerőváltások, a különféle zenei helyzetek dinamikai „élezése”. Ha kellett, nagyon drámaian szólt az énekkar, de egy pillanat alatt át tudott váltani lírikus hangnembe is. Nem utolsósorban: minden darabot az adott korszak hangzásvilágának, stílusának megfelelően adtak elő, amit a zsűri szintén értéknek tekintett.

A karnagy azt is elárulta: ugyancsak pozitívumként tűnt fel, hogy szabadon választott kórusművük, a Sugár Rezső írta Két szapphói dal tetszett a bírálóknak, hiszen két különböző hangzású tételről van szó, ami kihívást jelentett. Mindennek köszönhetően a kanizsai vegyeskar arany diplomát kapott mindkét kategóriában.

– Természetesen, nagyon örültünk az eredménynek, először nem is akartuk elhinni – idézte fel a karnagy. – A csapatból sokan elérzékenyültünk, jómagam is, mert a szemem sarkából láttam, hogy az alapító tagjaink is úgy érezték: több, mint 40 év kitartó munkája után végre, sikerült ilyen rangos versenyen arany diplomát szerezni, ráadásul rögtön kettőt… – fűzte hozzá.

Csak összehasonlításul: a budapesti kórus elnyerte az ifjúsági vegyeskari kategória első díját, valamint arany minősítéssel végzett az egyházzenei kategóriában, az ajkai női kar pedig kategóriájának ezüst fokozatát vehette át.

A tervekről is szólt Cseke József. Elmondta, december 16-án a Felsőtemplomban a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekarral közös koncerten szerepelnek. Ezen – lévén, Kodály-emlékévet is ünneplünk idén – Kodály kórusművek, zenekari művek és karácsonyhoz közeledvén, az ünnepre hangoló zeneművek és dalok lesznek repertoáron. Másnap Kiskanizsán, szintén a templomban lép fel a vegyeskar.

Az elképzelések szerint jövőre két budapesti versenyen ismét megméretheti magát a csapat és tervezik hanghordozó megjelentetését is. Hogy ez cd lesz, pendrive, vagy valami más, az még a jövő zenéje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában