Árvíz

2017.09.21. 13:15

Ma is áradnak a zalai folyók

Zalabér és Letenye térségében kell ma tetőző árhullámra számítani.

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint Zala megye vízgyűjtő területein ma nem várható számottevő csapadék.

Az elmúlt napokban lehullott eső hatására a Zala folyó felső vízgyűjtő területén 2 m-es vízszintemelkedés alakult ki. Zalaegerszeg térségében szerdán napközben hosszan, elnyújtva tetőzött az árhullám. Éjféltől határozott apadás kezdődött ezen a szakaszon, ma reggelre már 1,5 m-t csökkent a vízszint.

Az árhullám jelenleg Zalaegerszeg és Zalabér térségénél tart. A hidrológus szakemberek számításai alapján Zalaapátinál fokozat alatti, várhatóan 220 ±20 cm vízállással fog tetőzni szombaton napközben.

A Mura folyó a Muraszerdahelyen (Horvátország) szerdán délután tetőzött 375cm-el. Ma reggelre 30 cm-t apadt a folyó.

A vízügyi szakemberek előre jelzése szerint Letenyénél az árhullám tetőzése ma a déli órákban várható 360±10 cm-es, II. fokot megközelítő vízállással. A szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A figyelőszolgálat, a zsilipek vízzáróságának ellenőrzése, s a vízmércék leolvasása továbbra is folyamatos.

A Murán továbbra sem javasoljuk a vízitúrázást!

A Kerka és a Kebele árvíztározókon szerda délután tetőzött az árhullám. Azóta lassan csökken a vízszint a tározótérben. Az árvíztározók továbbra is folyamatosan, üzemszerűen működnek.

Ha Ön is látta az áradó folyókat, küldjön képet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában