Verseny

2017.09.14. 10:00

Ilyen az igazi pásztorösztön – Zalai kutyák a Hard Dog Race Wild versenyen

Igencsak mozgalmas héten van túl Csiszár Viktor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, valamint két kutyája, a pumi Konkoly és a mudi Vargánya.

Varga Andor

Többször írtunk már róla, hogy az igazgatóság az ősi magyar kutyafajták génmegőrzési programja keretében vállalta fel Vargánya és Konkoly gondozását, ami Csiszár Viktor munkakörének lett aztán része. A pumi és a mudi esetében pásztorkutyákról, és ennek megfelelően állandó rohanáshoz szokott, nagy mozgásigényű fajtákról van szó, így aztán a gazdira váró kihívások nem kicsik ebben a kapcsolatban.

Ebbe a sorba jól illeszkedett szeptember 2-án, a piliscsévi motokrossz pályán megrendezett Hard Dog Race Wild elnevezésű viadal is, melyen a nemzeti parki kutyák a zalaegerszegi Göcsej Kutya Klub csapatában indultak.

A versenyen ember-kutya párosok 12 kilométeres, 22 akadállyal nehezített pályát teljesítettek futva – nagy dolog, hogy a zalaiak a mezőny 36 csapata közül a 9. helyen zártak, és minden versenyzőjük 2 órán belül elérte a célt. A siker részeseinek névsora: Varga Barbara – Bonnie (border terrier), Kis-Kádi Anna – Zsálya (border collie), Rövid Boglárka – Néró (fox terrier), Csiszár Barnabás – Konkoly, Csiszár Viktor – Vargánya.

A másnap Csiszár Viktort és két kutyáját már Győrzámolyban találta, ahol első agility-versenyüket teljesítették, az V. Szigetköz Kupa keretében. Mindkét eb két futamon állt rajthoz: Konkolynak összejött egy hibátlan pálya, Vargánya számára az egy verőhiba volt a csúcs.

Egy nap pihenő következett eztán (persze azt is aktívan, agility-edzéssel és némi birkához szoktatással), majd Nyíregyháza következett, az I. Mudi Világtalálkozó helyszíne. A Magyar Mudi Egyesület programját már nemcsak versenyek alkották, de a résztvevők sokat „szakmáztak” is.

Piliscséven rajtol a Göcsej Kutya Klub csapata (balról): Rövid Boglárka és Néró, Varga Barbara és Bonnie, Csiszár Barnabás és Konkoly, Kis-Kádi Anna és Zsálya, valamint Csiszár Viktor és Vargánya. Harminchat csapat közül a kilencedik helyen értek célba

 

– Színvonalas előadásokat hallottunk a fajta történetéről, betegségeiről, színgenetikájáról is – mesélte Csiszár Viktor. – De részt vehettünk például az osztrák válogatott Lukas Aigner agility-szemináriumán, míg a szlovén nemzeti csapat tagja, Katarina Podlipnik kölyök alapozó tréninget tartott.

A programban szépségversenyek is szerepeltek. Előbb nemzeti kutyakiállítás zajlott le, majd különleges folytatás következett, melyen nem küllem bírók, hanem nyolc tapasztalt tenyésztő értékelte a felvonuló kutyákat. Vargánya itt megnyerte a kezdő mudi kategóriát, a szintén Göcsej KK-s Kylo (gazdi: Pánczél Györgyi) pedig a kezdő abszolútban bizonyult a legjobbnak. És még egy elsőség jutott Zalaegerszegre: Keskeny Edina Mese nevű kutyája a mudi nyílt kategóriában bizonyult a legjobbnak.

A négynapos fesztivál zárásaként jöttek a birkás programok.

A viadal legjobb juhászának egy finn hölgy, Sanna Laine-Evans bizonyult Takkutukan Paimenpoika névre hallgató ebével. Konkoly itt kezdőként sikeres terelési ösztönpróbát tett.

A versenyek bizonyították, hogy a két fiatal zalai kutya fejlődése jól halad – a későbbiekben újabb kihívások várják őket és gazdájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában