Erdésznap

2017.09.30. 20:17

Favágó az égen – Ilyen volt az erdésznap a csácsi arborétumban

Zalaegerszeg – Látványos légi favágás élményével és Harkály doktor útmutatásaival is gazdagodhattak azok, akik szombaton kilátogattak a csácsi arborétumba, a negyedik erdésznapra.

Magyar Hajnalka

Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) Nagykanizsai és Zalaegerszegi Helyi Csoportja által szervezett programot Mocz András erdőmérnök, az OEE alelnöke nyitotta meg, szólva a jövő héten kezdődő erdők hete szemléletformáló jelentőségéről.

- Örültünk, hogy egyesületünk vezetése is tanúja lehetett annak, mennyire életképesek a zalai csoportok, s mivel tudjuk árnyalni a civil társadalomban az erdészeti munka megítélését – mondta el Vissi Géza szervező, az egerszegi csoport titkára. – Célunk volt bizonyítani: az erdészek úgy végzik a dolgukat, hogy az a lehető legjobban illeszkedjen a természet rendjéhez.

Az érdeklődők két túra keretében – alkalmanként 30-40 fő – ismerkedtek az arborétum titkaival, hatalmas sikert aratott Berecz András Kossuth-díjas énekes és mesemondó műsora, s emelte a hangulatot az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör fellépése is.

A legnagyobb izgalom Székely Róbert légi favágó bemutatóját övezte, aki egy 25-28 méter magas, kiszáradt duglászfenyőt gallyazott le és darabolt el alpinista módszerrel, a magasban.

Fotók: Mészáros Renátó

Az arborétum különböző pontjain bemutatók avatták be a közönséget a kitermelt fa feldolgozásába. Szemléltették például, miként alakul át a kérges rönk fűrészáruvá, késztermékké. Másutt történelmi évgyűrűket tanulmányozhattunk, Harkály doktor, alias Kungli József erdőmérnök, titkárhelyettes pedig a fákat érő káros hatásokat mutatta be. Például a fagylécet, ami egy hosszanti kidudorodás a fa testén. A téli nagy hideg hatására a fában lévő víz és testnedv megfagy, s a táguló jég megrepeszti a fa testét, a palásttól kezdve egészen a belsejéig. A sérülés érthető módon általában az északi oldalt sújtja, de számít az is, hol gyengébb a fa szöveti szerkezete. A fa védekezik, igyekszik sebszövetekkel befedni a repedést, s az ismétlődő, többszöri felszakadás mentén az egymásra rakódó sebszövet rétegek hosszanti dudor formájában jelennek meg. Ez a fagyléc. Megismerkedtünk még a kétalakú csertapló pusztításával, e gomba több méteres üreget képes marni a fába, ami végül olyan lesz, mint egy kályhacső. A csillagos álgeszt ugyancsak kellemetlen fabetegség, csekély vigasz, hogy szép alakzatok mentén károsítja a törzset.

A szomszédban Kungli Józsefné óvónő a legkisebbek erdőbarát hangolásán fáradozik.

- Természethez kötődő játékokat, terményeket hoztunk, s mód nyílik bogármegfigyelésre is – mutatja birodalmát a bagodi Napsugár óvoda vezetője. Körös-körül zsinórra fűzött gyerekrajzokat lenget a szél, szép tükreként az óvónők természetközeli nevelésének.

Idén is elhozta motoros láncfűrész-gyűjteményét a Vas megyei Tóth József, elárulva, hogy a két évvel ezelőtti bemutatkozás óta számos kurrens fűrésszel bővült a több mint 300 darabos kollekciója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában