Nem jogerős ítélet

2019.03.21. 10:26

Bíróság előtt a férfi, aki az utcán késelte halálra volt szerelmét Nagykanizsán

Az utcán késelte halálra volt barátnőjét az a férfi, akit csütörtökön 13 év fegyházra ítélte az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa.

Arany Gábor

Egy viharos szerelem

Veszekedésekkel, kibékülésekkel, néha tettlegességig fajuló konfliktusokkal jellemezhető viharos kapcsolatnak vetett véget N. Tibor 2017. szeptember 7-én, amikor a nagykanizsai Csány László utcában késő délelőtt rátámadt barátnőjére és megölte.

A négygyermekes, most 40 éves férfi a nála öt évvel idősebb nővel 2014-től kerül szerelmi kapcsolatba, amiben a rajongás és a gyűlölet váltakozott, a vitáik néha bántalmazásig fajultak, többször szakítottak, aztán kibékültek.

A férfi vallomásaiban arról beszélt, hogy barátnője nagyon rosszul tűrte, hogy ő tartotta a kapcsolatot gyermekeivel és az anyjukkal. Állítása szerint azzal fenyegetőzött barátnője, hogy elveteti tőle a gyerekeket, alvilági kapcsolatait kihasználva megkeseríti az életüket. Mindezek állandó konfliktushoz vezettek, s ezt a nő állítólagos féltékenysége is tetézte. Abban bízva, hogy rendezhetik kapcsolatukat, 2017-ben kiköltöztek Ausztriába, de az új helyzet sem segített, továbbra is rendszeresen veszekedtek. Az év szeptember elején tértek haza, külön költöztek, de az internetes üzeneteikben megint veszekedtek, majd a nő letiltotta az elérhetőségét. Ez után szeptember 7-én azzal kereste meg N. Tibort, hogy néhány holmijáért elmenne a Csány László utcai lakásához.

Aznap délelőtt 11 óra körül ért a nő a megbeszélt helyre autójával, de ki sem szállt, már összevesztek. A férfi békülésre kérte, aztán kirángatta az autóból volt párját és a dulakodásuk az utcán folytatódott. A nő segítségért kiabált, menekült volna, de elesett, ekkor N. Tibor súlyos vas ablakrácsdarabbal kétszer fejbe vágta, aztán ott hagyta a földre rogyott nőt, abban a hiszemben, hogy meghalt. Bement a lakásba, 19 centis pengéjű kést vett magához _ állítása szerint öngyilkosságához. Visszatérve az utcára látta, hogy az asszony felült, ekkor a késsel többször megszúrta, végül a nyakát is elvágta.

Közben a hangos veszekedésre felfigyelő szomszéd kihívta a rendőröket, akik elől N. Tibor elmenekült, közben kiabálta, nem kapják el, inkább öngyilkos lesz és a bal karját a késsel többször megvágta. A járőrök a férfit percek alatt elfogták; az asszony életét azonban nem lehetett megmenteni, a mentők csak a halál beálltát tudták megállapítani. Az igazságügyi szakértő 35 külsérelmi nyomot talált a nő testén, ezek több a mell-, illetve hasüregbe hatolt.

Kóros volt az elmeállapota

A szakértő megállapítása szerint N. Tibor a cselekmény elkövetésekor kóros elmeállapotban szenvedett, ami azonban nem tette képtelenné arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson, de közepes fokban korlátozta.

Az ítélet indoklásában elhangzott, a férfi a nő megsemmisítésére törekedve kitartóan cselekedett, az sem tartotta vissza, hogy a nyílt utcán tettének szemtanúi vannak.

A férfi a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt 13 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kapott. Az ítélet nem jogerős, vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában