Végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték

2024.02.29. 15:42

Bűncselekményből származó pénzt mosott tisztára

Már az előkészítő ülésen megszületett az elmarasztaló ítélet annak a nőnek az ügyében, aki gyermekei nevére nyitott bankszámlákon fogadott jóvátételként fizetett pénzt.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Salivanchuk Semen

Az ítélet alapját jelentő vádirat szerint a nőt a büntetőeljárásban ismeretlenül maradt személy 2018 októberében megkérte, hogy kiskorú gyermekei részére nyisson bankszámlákat, mert ezekre külföldről érkezik majd pénz, amit fel kell venni és átadni a megbízónak. A nő négy új bankszámlát nyitott, ezek sorszámát közölte ismerősével annak tudatában, hogy a beérkező pénz bűncselekményből származik. Ezt követően 2019. április és 2019. szeptember között az ismeretlen tettes hat magánszemély nevében nyújtott be jóvátételi kérelmet a Német Szövetségi Köztársaság Pénzügyminisztériumához a második világháborúban nemzetiszocialista üldöztetésnek kitett nem zsidó – ez esetben roma – származású személyeknek járó 2.556 euró jóvátétel igénylésére. A kérelmek többségén nem létező személyek adatai szerepeltek, a csatolt közjegyzői dokumentumok hamisak voltak.

Ily módon a vádlott ismerőse által jogtalanul igényelt, a német költségvetés által biztosított, személyenként jellemzően 840 ezer forint körüli összeget utaltak ki a csalónak. Az összesen ötmillió forintot meghaladó összeg az asszony gyermekeinek bankszámláira érkeztek. Ennek zömét, 5.030.000 forintot a nő készpénzben felvett, majd átadott az ismeretlen megbízójának, a fennmaradó körülbelül 36 ezer forintot a számlavezető bank költségként levonta.

A Zalaegerszegi Járásbíróságon megtartott előkészítő ülésen a vádlott elismerte bűnösségét, lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról. Ezt követően a bíróság pénzmosás bűntettében marasztalta el és ítélte 1 év 4 hónap szabadságvesztésre, amelynek letöltését 3 évre felfüggesztette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában