A 88 éves férfit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe vitette a bíró

2024.01.25. 14:39

A Szkíta Nemzetőrség megalakítása miatt három személy letartóztatását rendelte el a bíróság

A Zala Vármegyei Főügyészség alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló előkészület bűntette miatt indítványozta egy 53 éves zalai, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfi letartóztatását, akik olyan szervezett csoport megalakításában vettek rész, amely a hatalom erőszakos átvételét tűzte ki célul.

Arany Gábor

A nyomozási bíróhoz rendőrök kísérték a két gyanúsítottat, akik hozzájárultak, hogy róluk fénykép készüljön

Fotó: Pezetta Umberto

A megyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit által ismertetett letartóztatási indítvány szerint a gyanúsítottak társaikkal elhatározták Magyarország alkotmányos rendjének megdöntését és a hatalom átvételét, mely céljukat 2023. november 5-én az egyik népszerű internetes videómegosztó portálra feltöltött videóban a nyilvánosság számára közzétették. A felvétel tartalma szerint tervüket külföldi fegyveres csoportok bevonásával, illetve a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek elleni erőszakos fellépéssel kívánják végrehajtani. A hatalom erőszakos átvétele érdekében ekkor bejelentették az úgynevezett „Szkíta Nemzetőrség” megalakulását is.

Az ügyben a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya folytatja, a házkutatások és lefoglalások során beszerzett adatok alapján 8 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük három, őrizetbe vett személy –  az 53 éves murakeresztúri K. Gyula, a 68 éves veszprémi H. László és a 88 éves váci Sz.  Sándor –letartóztatására tettek előterjesztést. 

Ezt megalapozottnak tartva a Zala Vármegyei Főügyészség – a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és az elkövetők személyi körülményeire is figyelemmel  – a szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítás veszélyeztetésére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványt tett mindhárom férfi letartóztatására. Közülük kettőt állítottak elő a csütörtökön a Zalaegerszegi Járásbíróságra, mert a 88 éves Sz. Sándor elfogása után kórházba került, Budapesten ápolják.

A nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adott és azzal megegyező döntést hozott, elrendelt a gyanúsítottak letartóztatását 30 napra.

A nyomozási bíró  két gyanúsítottat a Zalaegerszegi Járásbíróságon, míg társukat külső helyszínen hallgatta meg, és az ő esetében a letartóztatás Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) történő végrehajtását rendelte el. A tárgyalóteremben a két férfi tudomásul vette a döntést, a védőik három  napot tartottak fenn, a harmadik gyanúsított, Sz. Sándor és védője fellebbezett a szabadlábra helyezés érdekében.

Megerősített információink szerint a letartóztatottak egyike, Kötő Gyula korábban a Mi Hazánk Mozgalom nagykanizsai elnöke volt majdnem egy éven át, de nézetei miatt lemondásra kérték fel, aminek eleget is tett.

Néhány a lefoglalt eszközökből
Fotó: Rendőrség

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában