Felhívás

2024.01.23. 14:53

A húsfüstölés is lehet veszélyes!

Szinte nem múlik el év úgy a vármegyében, hogy a tűzoltók ne kapnának riasztást egy-egy kigyulladt húsfüstölő helyiség, vagy lángoló, kis melléképület miatt. A téli időszak egyik sajátossága a háztáji disznóvágás, majd azt követően a húsok füstölése. Ez azonban veszélyeket is rejt, amik kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetők!

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A húsfüstölésre alkalmas lehet bármilyen olyan helyiség, melléképületrész, ami hűvös, de nem fagyos, illetve megfelelően szellőztethető. Fontos, hogy a tűztérnek elkülöníthetőnek kell lennie a füstölni kívánt árutól, azaz ne érje őket direkt láng, hőhatás. Kamrában vagy padlástérben történő füstölés miatt lakástűz keletkezhet, ezért ott ezt a műveletet elvégezni fokozottan veszélyes! 

Faszerkezetű melléképületben lehetőség szerint kerüljük a füstölést, hiszen bármikor megtörténhet a baj! A legjobb megoldás egy megépített, téglából rakott füstölő, ami megfelelő módon tud szellőzni, és elkülönített tűztérrel rendelkezik. A szellőztetésre azért kell kiemelten ügyelni, mert a füst túlzottan felmelegítheti a helyiséget, ami szintén tűzveszélyt hordoz magában.

Amennyiben nincs ilyen helyiségünk vagy téglafüstölőnk, akkor akár egy hordóban vagy ládában is kialakíthatjuk a megfelelő átmeneti füstölőnket, azonban ezeket éghető anyagoktól távol kell tartani! Az sem utolsó szempont, ha van már előre bekészítve egy porral oltó készülék, vagy egy vödör víz, hiszen gyors reagálással még akár mi magunk is meg tudjuk állítani a tüzet! 

Baj esetén pedig azonnal hívni kell a 112-őt, és kérni a tűzoltók segítségét – írja a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában