Kihasználta a munkaköri pozícióját

2023.12.07. 09:32

Ismerősei nevére vásárolt a csaló üzletkötő

Különböző szerencsejátékokra költötte el az illegálisan megszerzett pénzt.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stock Studio 4477

Az egykori üzletkötő büntetőperében jogerős ítéletet hozott már az előkészítő ülésen a Zalaegerszegi Járásbíróság. A most elmarasztalt 38 éves komlói férfi 2014-től az egyik mobilszolgáltató cég értékesítési képviselőjeként dolgozott a cég zalaegerszegi üzletében. A férfi 2019 nyarán anyagi helyzete javítására és rendszeres bevétel reményében elhatározta, hogy a üzletkötőként kihasználja a munkaköri pozíciójából adódó lehetőségeket, és a meglévő ügyfelek _ minden esetben ismerősei _ folyószámláján a tudtuk nélkül új értékesítéseket rögzít részletfizetés beállításával. A leleplezése elkerülésére az új folyószámlákon az ügylethez kötődő levelezési címként a saját lakcímét, vagy saját e-mail-címét állította be, alkalmanként néhány részletet befizetett. Az volt a célja, hogy a telefonokat, okosórákat, játékkonzolokat és televíziókat megszerezze, majd pénzzé tegye. A férfi 2019 júliusa és 2021 novembere között 28 alkalommal, összesen 8 millió forintot meghaladó értékben rögzített 43 terméket 7 ismerőse számláján, volt akinek a nevében 19 eszközt vett meg.

A férfi a csalárd módon megszerzett műszaki cikkeket internetes felületeken hirdette eladásra. Ennek kapcsán 2021 februárjában kapcsolatba került egy vásárlóval, aki nem tudva arról, hogy a készülékek bűncselekményből származnak  2021 februárja és novembere között összesen 36 darab műszaki cikket vett meg közel 7 millió forintért. Ezt követően az értékesítési képviselő további három tételt ajánlott fel a vásárlónak, aki  kifizetett értük 890 ezer forintot, ám ezeket a telefonokat nem kapta meg, mert az eladó csak a pénzt akarta megszerezni. A netes vásárló a termékek egy részét szintén továbbértékesítette, ezeket később a hatóság az új tulajdonosoktól lefoglalta.

A vádlott a cégnek 8,4 millió forint kárt okozott, amelyből 4,6 millió a termékek egy részének lefoglalásával megtérült. A  890 ezer forinttal becsapott vevő a csalóval szemben 6,1 millió forint értékben végrehajtást kezdeményezett, mivel ekkora összegben ő a saját pénzéből kártalanította a vevőit, a „másodlagos” károsultakat.

A komlói férfi aztán félve attól, hogy kiderül, mit tett, 2021. november 30-án a munkahelyéről rosszullétre hivatkozva hazament, majd többé nem jelent meg dolgozni. Ezt követően annak érdekében, hogy anyagi helyzetén javítson és rendszeresen bevételre tegyen szert, 2021 novemberében elhatározta, hogy az interneten népszerű műszaki cikkeket hirdet meg eladásra, bár ezek valójában nem álltak rendelkezésére.  A portékákat rendszerint kiváló, új vagy újszerű állapotúnak tüntette fel, és olyan kedvező áron kínálta, hogy a  vevők számára vonzó legyen. A komlói férfi ily módon 2021 novemberében hét személynek összesen egymillió forintot meghaladó értékben "adott el" játékkonzolokat, videokártyákat, valamint processzorokat. A vásárlók a vételárat az eladó kérésének megfelelően előre elutalták, ám ezután csak hitegetést kaptak  a termékek kézbesítéséről, végül pedig elérhetetlenné vált számukra a hirdető, aki az illegálisan megszerzett pénzt különböző szerencsejátékokra költötte el.

Az egerszegi törvényszék közlése szerint a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó férfit a bíróság bűnösnek mondta az ügyfelek folyószámláinak jogtalan kezelése miatt 1 rendbeli folytatólagosan, jelentős kárt okozó, üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében, 9 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében.  A férfit a bíróság 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 200 ezer forint pénzbüntetésre is ítélte.  Elrendelte pártfogó felügyeletét, illetve intézkedett 3,4 millió forint vagyonelkobzásról, valamint 4 évre eltiltotta az értékesítési képviselői munkakör gyakorlásától.

Az ítélet – a polgári jogi igények kivételével – jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában