Büntetőeljárás indult

2023.12.14. 10:03

Engedély nélküli autóbontóban illegális szoftver került elő

A pénzügyőrök ellenőriztek egy műhelyt, ahol a polcokra halmozva különböző típusú, bontott autóalkatrészeket és a szétszereléshez szükséges eszközöket is találtak.

Arany Gábor

Illegális eszközöket találtak az engedély nélküli bontóban

Fotó: NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága közlése szerint munkatársaik egy szekszárdi műhelyt kerestek fel. Az ellenőrzésen kiderült, hogy a szervizben használt laptopon illegális szoftverek voltak, és hamis autódiagnosztikai eszköz is előkerült. Az ellenőrzés idején éppen autót javító alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt járművek külföldről érkeztek, a különböző hibakódolvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták. A bontáshoz szükséges engedélyt az ellenőrzéskor nem tudták bemutatni a hatóság embereinek, ezért a pénzügyőrök értesítették a kormányhivatal hulladékgazdálkodási osztályát. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesület (JAF) munkatársa eseti szaktanácsadóként véleményezte a kárértéket. Megállapította, hogy a hamis szoftverekkel több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmények miatt indítottak eljárást.

A NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy rendszeresen ellenőrzik az autószervizeknél, szerelőműhelyeknél a szoftverek jogtisztaságát. Aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat. A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet! A jelenlegi szabályozás szerint olyan személy végezhet bontási tevékenységet, aki az arra vonatkozó engedélyekkel rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában