Vesztegetés a vád

2023.12.16. 18:53

Beismerte a bűnösségét a szülész orvos és az asszisztense

Az évek óta megszokott módon látta el betegeit, és vett át tőlük hálapénzt az a szülészorvos, aki emiatt vádlottként állt a Zalaegerszegi Törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró elé.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: ungvar

A megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát 2010-től vezető dr. V. György ezen a gyakorlaton az után sem változtatott, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony szabályai 2021 elejétől megváltoztak, és tiltottá vált a hálapénz elfogadása. Az orvos 2021-ben a magánpraxisaiba tartozó páciensei egy részét munkahelyére rendelte be és ott látta el. Történt ez rendszerint a saját munka-, illetve ügyeleti idejében. A páciensekkel való telefonos egyeztetésben részt vett az orvos magánrendelésein asszisztensi feladatokat ellátó nyugalmazott orvosírnok, K. J. Józsefné, aki semmilyen jogviszonyban nem állt az intézménnyel. Az orvos a kórházban végzett vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, alkalmanként jellemzően 15 ezer forintot. A páciensek egy része a vizsgálatot követően külön kérés nélkül kifizette a díjat, aki rákérdezett a tarifára, annak az orvos bemondta az összeget, vagy közölte: a „szokásosat” kell fizetni. A pénzkezelésben esetenként az asszisztens is közreműködött, ezért rendszeres juttatást kapott az orvostól.

A vádirat 37 esetet taglal, közel másfél millió forint értékben, de hat esetben nem volt megállapítható a pontos összeg. Volt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy édesanya pedig 80 ezer forintot adott az orvosnak szülés után.

Az ügyben elsőrendű rendű vádlott dr. V. György megsértette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és nem volt engedélye arra, hogy a kórház eszközeit használja a magánbetegei ellátásához. Az ügyészség az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt orvosra abban az esetben, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűncselekmény elkövetését és a tárgyalásról való jogáról lemond 2 év végrehajtandó börtönt, 10 millió forint pénzbüntetést, az orvosi foglalkozás gyakorlásától 5 évre, a közügyek gyakorlásától 3 évre való eltiltást és 1.450.000 forint vagyonelkobzást, míg a bűnsegédi közreműködéssel vádolt asszisztensére 1 év 6 hónap börtönbüntetést kért, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A pénteken tartott  előkészítő ülésen a vádlottak nem tettek vallomást, a bűnösségüket a vádiratban foglaltakkal egyezően  beismerték és lemondtak a tárgyalásról való jogukról.

A védelem az orvos esetében a 2 év időtartamú börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére, a pénzbüntetés mértékének csökkentésére, valamint mindkét személy esetében az előzetes mentesítésre tett indítványt. A bíróság december 20-án hirdet ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában