Ausztriai címre kérte a csomagokat a zalaegerszegi férfi

2023.11.06. 08:07

Más nevére rendelt az internetről, aztán nem fizette ki a portékát

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Becsapta ismerősét az a férfi, aki az internetes áruházból ismerőse nevére rendelt ruhákat, de azokat nem fizette ki, a történtek miatt büntetőeljárás indult, amelyben nemrég született vádirat. Ennek lényegét ismertetve dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, hogy az ügyben vádlott 40 éves, zalaegerszegi születésű, de a fővárosban élő férfi 2021 őszén a saját e-mail címével, de zalai ismerőse nevében regisztrált egy ruházati termékek kereskedelmével foglalkozó webáruház ausztriai oldalán. A regisztrációban szállítási címként az ismerőse ausztriai tartózkodási helyét adta meg, figyelemmel arra, hogy a cég nem szállít Magyarországra. A későbbi károsult azzal a feltétellel járult hozzá, hogy az ő címére érkezzenek a csomagok, hogy azok értékét a megrendelő előzetesen kifizeti, ily módon neki a küldeményeket csak át kell vennie. A zalaegerszegi férfi erre ígéretet tett, azonban ennek ellenére a megrendelt, és általa átvett ruhaneműk vételárát az eladó webshop által biztosított ingyenes próbaidőszak leteltét követően nem egyenlítette ki, és a termékeket sem küldte vissza. 

Erről azonban nem tudott a csomagokat hiánytalanul átvevő ismerőse, aki Ausztriából eljuttatta Magyarországra a megrendelt portékákat, annak tudatában, hogy azokat kifizette az egerszegi férfi, akinek mulasztása miatt a csőbe húzott ismerős emlékeztető, illetve felszólító leveleket kapott  2022. januárban és februárban. Ezekben behajtási költségekkel és késedelmi kamatokkal növelt értékről tájékoztatva figyelmeztették a csomagok átvevőjét összesen 1233 euró - 451 394 forint - megfizetésére. Ezeket a leveleket a webshop által kezdeményezett végrehajtási eljárásban hivatalosan intézkedő végrehajtók küldték. A csomagok átvevője a felszólító levelek átvételét követően felkereste zalaegerszegi ismerősét, aki folyamatosan azzal hitegette és csapta be őt, hogy már rendezte a csomagok árát, utánanéz annak, mégis miért érkeztek a felszólítások, illetve ígéretet tett, hogy minden tartozását rendezi, azonban valójában nem tett semmit.

Az átvert ismerős nem kívánta, hogy Ausztriában bíróság elé kerüljön az ügy, ezért a követelt összegeket kifizette a végrehajtóknak, de a csalással neki okozott kár a nyomozás során nem térült meg.

Az ismerősét becsapó, megkárosító férfi ellen csalás vétsége miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában