Hamar megvan a baj

2023.11.15. 14:33

Így fűtsünk biztonságosan

Évente számos alkalommal vonulnak a zalai hivatásos tűzoltók olyan tűzesethez, káresethez, ami a fűtési időszakkal függ össze. Vasárnap egy kályhából kicsúszó füstcső miatt árasztotta el a füstgáz egy letenyei családi ház lakóterét, szombaton vödörben tárolt parázs gyújtott meg egy, a közelében lévő, éghető folyadékot tartalmazó műanyag palackot, egy Becsehelyi lakóház teraszán. A közelmúltban egy kályha mellett felejtett, égésgyorsításhoz használt kis gázpalack okozott robbanást okozott egy zalai családi házban.

Zaol.hu

Forrás: Shutterstock

Sok tűzesetet és balesetet meg lehetne előzni, ha odafigyelnénk a biztonságos üzemeltetésre, továbbá ha rendszeresen ellenőriznénk a kályhákat, kazánokat, kéményeket. Ezek a berendezések ugyanis idővel elhasználódnak, meghibásodnak, esetleg túlterhelődnek, és akkor könnyen tüzet okozhatnak. A tűz nemcsak a házadat, hanem az életedet is veszélyeztetheti, ezért ne hagyd, hogy ez megtörténjen! Itt van néhány tanács, amit érdemes megfogadnod:

  • Ha nyílt lánggal működő készüléket használsz, akkor légy nagyon óvatos, és ne tegyél a közelébe semmi éghetőt! Csak olyan készüléket használj, amit a gyártó engedélyezett, és ami jó állapotban van!
  • A fűtőberendezéshez csak azt a tüzelőanyagot használd, amit a gyártó ajánlott! Ne használj olyan anyagot, ami robbanhat, vagy mérgező gázokat bocsát ki!
  • Ha olajjal fűtesz, akkor rendszeresen hívj szakembert, hogy ellenőrizze a készüléket! Ne tárold a fűtőanyagot a készülék mellett, és csak akkor töltsd fel, ha a készülék lehűlt! A tartalék folyékony tüzelőanyagot jól zárd le, és tartsd száraz, hűvös, jól szellőző helyen, lehetőleg a házon kívül!
  • Ha fával, szénnel, szalmával vagy pellettel fűtesz, nézesd át a kályhát, a kandallót és a kéményt! Ha valami nincs rendben, javíttasd ki időben! A kipattanó szikrákat fogd fel fémedényben, fémtálcában, amiben víz van! A kályha ajtaját mindig tartsd zárva! A hamut és a salakot csak lehűlt állapotban ürítsd ki, és csak fémedénybe! Soha ne dobd ki olyan helyre, ahol tüzet okozhat, például a száraz fűbe!
  • A fűtőberendezés mellé soha se tegyél olyan berendezést, vagy egyéb tárgyat, ami megolvadhat, vagy meggyulladhat!
  • A füstelvezető csöveket rendszeresen ellenőrizd, hogy nincsenek-e sérülve, elmozdulva, vagy esetleg szétcsúszva!
  • A fűtőberendezés használatakor gondoskodj a megfelelő szellőzésről, hogy ne alakuljon ki szén-monoxid-mérgezés. Ha gyanús tüneteket észlelsz, például fejfájást, szédülést, hányingert, akkor azonnal szellőztesd ki a helyiséget!
  • A gáztűzhelyet ne használd fűtésre, mert az veszélyes és egészségtelen!
  • A villamos hősugárzót ne terheld túl, és ne használd olyan helyen, ahol vízzel érintkezhet! Ne tégy a közelébe semmit, ami éghető!
  • A biztonság növelése érdekében használj szén-monoxid és füstérzékelőt!

    Ha ezeket a tanácsokat betartod, akkor biztonságosabban fűthetsz, és elkerülheted a tűzeseteket. Ha mégis tűz ütne ki, akkor azonnal hívd a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában