Segítségnyújtás nélkül elhajtott

2023.11.24. 10:34

Bedrogozva okozott halálos balesetet, 6 év börtönt kapott

Nem jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a 34 éves nagykanizsai férfit, aki drogosan balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Arany Gábor

A motor az árokba csapódva állt meg

Fotó: ZH Archívum

A kábítószer-fogyasztás miatt korábban már büntetett, a történtek idején végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló  34 éves nagykanizsai férfit 2021. augusztus 14-én délután ismeretlen személytől kokaint szerzett, majd a drog elfogyasztása után Renault típusú személyautójával indult útnak. Fél öt körüli időben, derült időjárási és nappali, jó látási viszonyok között tartott Garabonc irányából Nagyrada felé, amikor észlelte, hogy előtte több személygépkocsiból álló járműsor halad. Előzni kezdett, áttért a bal oldali sávba, de nem tartott kellő távolságot az előtte haladó, és a járművek előzését már korábban megkezdő, zalaegerszegi férfi vezette motorkerékpár mögött, emiatt a Renault nekiütközött a motorkerékpár hátsó kerekének. Ettől a motoros kibillent egyensúlyából, leesett a járművéről és csúszása közben bukósisakja a személygépkocsi kerekének ütközött, majd a vízelvezető árokba zuhant. Közben az úttesten imbolygó kétkerekű ismét nekiütközött a Renault-nak, majd 82 méterrel odébb az út menti az árokba csapódott. A balesetet követően a Renault-t vezető férfi anélkül, hogy meggyőződött volna arról, megsérült-e a motoros, segítségnyújtásra szorul-e, elhajtott, majd Zalaegerszegre ment, ahol rendőr-főkapitányság közelében egy parkolóban állította le autóját és gyalog elindult a városba. Három órával később  a rendőrök egy áruház parkolójában találtak rá, ahol a földön feküdt és összefüggéstelenül beszélt. A súlyosan sérült motorost a mentők kórházba szállították, de több hónapos orvosi kezelése ellenére 2022. január 24-én elhunyt, halála és a baleset között ok-okozati összefüggés áll fenn.

Az egerszegi törvényszék közlése sajtószóvivője,  dr. Bartalné dr. Mentes Judit közlése szerint a Nagykanizsai Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében, valamint kábítószer birtoklás vétségében, ezért halmazati büntetésül 6 év börtönbüntetésre ítélte. Emellett ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 2021. augusztus 25. napjától számítva 7 évre a közúti járművezetéstől is. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerését, csekély nyomatékkel az időmúlást, illetve azt, hogy személyiségzavarban szenved. Súlyosítóként vette számba, hogy több alkalommal volt már büntetve, többszörösen megszegte a KRESZ szabályait és a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Ez utóbbi miatt a férfinek egy korábban kiszabott 10 hónapos fogházbüntetését is le kell töltenie.
Az ítélet ellen a vádlott és a védője fellebbezett, így az nem jogerős.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában