Több mint 29 millió forintot csaltak ki

2023.10.31. 08:27

Kiberbűnözőket fogtak el a rendőrök

Kilenc személy ellen indult eljárás.

Arany Gábor

A vagyonvisszaszerzés érdekében egy személygépkocsit is lefoglaltak

Fotó: Rendőrség

A zalai rendőrök a digitális útvesztő szálait kibogozva azonosították egy bűnelkövetői kör tagjait a Mátrix Projektben, közölte a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az ügy előzménye, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy férfi, miszerint 2023. augusztus 22-én 10 óra körül felhívta valaki telefonon, és banki ügyintézőnek adta ki magát. Az illető azt mondta neki, hogy a bankszámláján adathalászatot, függőben lévő utalásokat észleltek, és ezt csak ő tudja visszavonni. A telefonáló arra kérte, hogy töltse le az AnyDesk alkalmazást, és olvassa vissza az SMS-ben kapott azonosító számokat, hogy megakadályozzák a tranzakciót. Többször megszakított hívásokkal közel öt órán keresztül volt vonalban a tettes. A módszerrel több mint 29 millió forintot csaltak ki tőle, és még közel 700 ezer forint értékben végeztek külföldi vásárlásokat.

A pénz útjának visszafejtése során jutottak el a rendőrök egy 30 éves, Törökbálinton élő férfihoz, egy neki segítő, 48 éves veszprémi lakoshoz és további hét strómanhoz. A nyomozók 2023. október 25-én kutatták át a tartózkodási helyeiket és informatikai eszközöket, iratokat, valamint a vagyonvisszaszerzés érdekében egy személygépkocsit is lefoglaltak. A rendőrség tovább nyomoz a külföldre vezető ügy bűnelkövetői körének szélesítése és tettestársak azonosítása, felkutatása és elfogása érdekében.

Az online csalásban szervezőként részt vevő N. Rolandot és T. Bélát információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntettével gyanúsították meg, majd őrizetbe vették őket. A bűnsegédek szabadlábon védekezhetnek.

A rendőrség arra figyelmeztet: legyenek nagyon óvatosak, ha a bank nevében telefonál valaki! Hívják fel erre a hozzátartozóik, ismerőseik figyelmét is, minél többen ismerik a csalók módszereit, a bűnözők annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni!

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

Az elfogásról készült videó itt tekinthető meg:

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában