A büntetést 16 évről 10-re enyhítették

2023.08.31. 15:55

Megfojtotta újszülött gyermekét

Törölközőbe csavarta és szemeteszsákba helyezte a holttestet.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Salivanchuk Semen

Jelentősen enyhítette másodfokon a csecsemőjét megfojtó asszony büntetését a Pécsi Ítélőtábla.  A bíróság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a vádlottnak - 28 éves, büntetlen előéletű nő - korábbi élettársi kapcsolatából két gyermeke, majd 2020-ban kötött házasságából egy további gyermeke született. Az asszony és a férje további gyermeket nem terveztek, ugyanakkor nem is védekeztek, így a nő 2022-ben teherbe esett, ennek tényét azonban a környezete előtt tagadta. A szülés napján, 2022. október 13-án délután az asszony az általa korábban igen, de akkor éppen nem használt ingatlanra ment és 4 óra körül érett, egészséges, kifejlett fiúgyermeknek adott életet. A szülést követően a gyermeket nem látta el, hanem a nyakára nadrágot tekerve megfojtotta, majd törölközőbe csavarta és szemeteszsákba helyezte, amit az ingatlan udvarán rejtett el.
Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a vádlott bűnösségét tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében állapította meg, ezért 16 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a szabadságvesztést fegyházban kell végrehajtani és a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.
A törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.
A másodfokon eljárt Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetést az enyhítő körülmények túlsúlyára figyelemmel eltúlzottan súlyosnak találta és az a hasonló ügyekben követett bírói gyakorlatnak sem felelt meg, ezért a vádlott büntetését 10 év szabadságvesztésre enyhítette, egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. 
Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában