Katasztrófavédelem

2023.08.06. 09:20

Közel kétezer helyre kellett kivonulniuk a tűzoltóknak a szombati vihar miatt

Szinte be sem fejezték a pénteki viharkárok felszámolását a tűzoltók, a szombat hajnali, majd pedig a délutáni viharok miatt ismét egymás után érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez.

Zaol.hu

Illusztráció

Forrás: Elekes Gergő

Fotó: ZH Archívum

A leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltóegységeket. 1295 esetben kidőlt fák miatt, 236 alkalommal vízszivattyúzás, 228 esetben pedig épületekben keletkezett károkhoz hívták őket. 60 esetben elakadt járműveket mentettek, 55 helyszínen pedig magasból veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el az egységek.

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség, de szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne kellett volna beavatkozni a viharok miatt.

Csak Budapestről több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. Folyamatosan dolgoznak a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltók a viharkárok elhárításán. A fővárosban több mint 2300 bejelentett helyszínre vonultak ki a tűzoltók, 895 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

A XIV. kerületi Ond Vezér útján egy harminc méteres fa négy autóra dőlt rá. A XVIII. kerületi Garam utcában egy harminc méteres fa három oszlopot döntött egy házra. A XXI. kerületben, az Áfonyás utcában kettő tízméteres fa is villanyvezetékre dőlt. Az V. kerületi Bécsi utcában harminc méteres magasságból hulló vakolat veszélyeztette a gyalogosforgalmat. A XXI. kerületben, a Medve utcában egy fa házra dőlt, amely emiatt lakhatatlanná vált. Az épületet két embernek kellett elhagynia, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott.

Pest vármegyében 394 beavatkozásra volt szükség. Verőcén, a vasútállomáson megcsúszott és a vasúti sínekre dőlt a támfal. A sár két sínpárt elárasztott. Zebegénynél szintén a hegyről lezúduló kövek és iszap okozott fennakadást a közúti és vasúti közlekedésben. Dunavarsányban egy családi ház kéménye dőlt le, megrongálva ezzel a ház tetőszerkezetét.

Hajdú-Bihar vármegyében 83-szor avatkoztak be a tűzoltók, a legtöbbször Debrecenben, utakra dőlt fák miatt. Hortobágyon két családi ház tetőszerkezetét is megbontotta a szél.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 82 tűzoltói beavatkozás volt. Villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, Mezőkövesd és Bogács között pedig egy szalmabála gyulladt ki villámcsapás miatt. A villámok miatti tüzeket a tűzoltók oltották el. Encsen egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelyet vissza kellett bontani. Putnokon 2 családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni.

Fejér vármegyében 73 helyre riasztották a tűzoltókat. Pusztaszabolcson és Nagylókon összesen hét családi ház tetejét bontotta meg a szél.

Csongrád-Csanád vármegyében 65 alkalommal avatkoztak be a vihar miatt a tűzoltók, utakra, épületekre dőlt fákhoz hívták őket. Hódmezővásárhelyen a Szent István téren iskola kerítésére dőlt egy fa.

Vas vármegyében, Gasztonyban több házat is körbevett a megáradt Rába, ide a tűzoltók is csak csónakokkal tudtak bejutni. Egy anyát és a gyermekét csónakkal hozták ki a víz által veszélyeztetett épületből, ők rokonokhoz kerültek. Csákánydoroszlón és Gasztonyban több családi házat homokzsákkal kellett megvédeni.

A hétvégi viharok miatt tömegesen érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók ilyenkor a keletkezett veszély alapján rangsorolják az eseteket és a legkritikusabbakhoz vonulnak először, tudtuk meg az Országos Katasztrófavédelemtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában