Ne próbálkozzunk házilag

2023.07.27. 19:30

Ha darázsírtásról van szó, hívjunk szakembert!

A nyári időszakban a meleg időjárás és az éghajlatváltozás hatására emelkedik az olyan telefonhívások száma, melyeknél rovarokkal kapcsolatban - elsősorban darazsak irtásával vagy elszabadult méhrajjal összefüggésben - érdeklődnek a katasztrófavédelem ügyfélszolgálatán. A darazsak eltávolítása és a méhek befogása azonban nem a katasztrófavédelem feladata.

Zaol.hu

házilagosan végzett, általában füstölésre épülő módszert viszont tűzvédelmi szempontból semmiképp sem ajánljuk, mivel jelentős veszélyforrás. Az elmúlt években több alkalommal is előfordult Zala vármegyében, hogy házilag készített füstölővel igyekeztek az ingatlantulajdonosok darazsakat irtani, ám ebből végül ingatlantűz keletkezett. Az idei évben hasonló jellegű riasztása még nem volt a megyei lánglovagoknak, olyan azonban már előfordult, hogy óvodák, iskolák esetében a tűzoltók segítséget nyújtottak a fészkek eltávolításában. Ugyanakkor fontos tisztázni, hogy a magánszemélyek számára ezt a feladatot szakértők végzik, akiknek elérhetősége az interneten pár kattintás alatt megtalálható.

Éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét: amennyiben ingatlanjaikban darázsfészket találnak, minden esetben forduljanak szakemberhez, s ne maguk próbálják eltávolítani a darazsakat. A házilag végzett műveletek ugyanis jelentős veszélyforrásnak számítanak, hiszen amellett, hogy komolyabb tűzesetet is kreálhatnak, még az egészséget is kockára teszik az ilyen beavatkozások. Ha valaki allergiás a rovarcsípésre, akkor mindig legyen nála az orvos által felírt gyógyszer vagy injekció, és ha csípést szenved, akkor azonnal kérjen segítséget. A rovarok csípése fájdalmat, érzékenység esetén komolyabb szövődményeket is okozhat.

Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján feltüntette azokat a személyeket, akik ilyen helyzetben segíteni tudnak!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában