A megmaradt összeget saját céljaira fordította

2023.07.31. 09:39

Elsikkasztotta a tetőfedő a felújításra szánt pénzt

Az építőanyagot nem vásárolta meg, a munkát nem kezdte meg.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Elsikkasztotta a tető felújítására szánt pénzt a vállalkozó, sikkasztás miatt indult ellene büntetőeljárás. A nemrég vádemelésig jutott történetről dr. Jánky Judit, a vármegyei főügyészség sajtószóvivője adott tájékoztatást. E szerint a 47 éves, büntetlen előéletű nagykanizsai férfi 2021-ben tetőfedő egyéni vállalkozóként dolgozott, és 2021. április 7-én a dél-zalai városban vállalt munkát. Egy ház tetőfelújítására vett fel 500 ezer forint előleget az anyagköltségre, majd az ingatlan tulajdonosa augusztus 2-án megbízást adott a veranda feletti tetőszerkezet megépítésére is. Ehhez másnap átadott a vállalkozónak újabb 110 ezer forintot  anyagköltségre. 

A tetőfedő mester a pénzből 2021 júliusában megvett és az épülethez szállított 2 m3 lucfenyő zsaludeszkát, 6 darab 4 méter hosszú lucfenyő oromszegély deszkát és 20 darab 3 méter hosszú lucfenyő tetőlécet, összesen közel 215 forint értékű anyagot. Ezt követően azonban a munkát a megbízója többszöri felszólítása ellenére sem kezdte meg, a megmaradt 395 ezer forintot sem fizette vissza, hanem azt saját céljaira fordította. A házon a munkákat végül  más vállalkozóval végeztette el a tulajdonos, akinek kára a nyomozás során nem térült meg.

A vállalkozó mást is becsapott, mert 2021. november 6-án megállapodott egy nagykanizsai férfival abban, hogy elvégzi háza tetőfelújítását és szigetelését. A felek a munkák anyagköltségeként 800 ezer forintban állapodtak meg, a megbízó november 11-én 250 ezer forintot készpénzben átadott, majd november 13-án 550 ezer forintot banki átutalással fizetett meg a vállalkozónak, aki az építőanyagot nem vásárolta meg, a munkát nem kezdte meg. Ezért a megbízója többszöri felszólítást követően 2021. december 22-én tett nyilatkozatával elállt a szerződéstől. Ezt követően a tetőfedő 2022. január 20-án visszautalt 300 ezer forintot, de adós maradt félmillióval, amit a saját céljaira fordított.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség kétrendbeli sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a tetőfedő vállalkozóval szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában