Katasztrófavédelem

2023.07.22. 09:31

323 tűzoltói beavatkozásra volt szükség az országban a pénteki vihar miatt

A pénteki vihar elsősorban a déli országrészben okozott károkat, a tűzoltóknak Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád vármegyében adta a legtöbb munkát. Utakra, kerítésekre, háztetőre dőlt fák, leszakadt villanyvezetékek, valamint a szél és jég okozta épületkárok miatt hívták a tűzoltókat.

Zaol.hu

Illusztráció

Forrás: Elekes Gergő

Fotó: ZH Archívum

Baranya vármegyében Kákics, Marócsa, Drávafok, Csányoszró, Birján, Okorág és Hirics településeken csaknem 150 épületben okozott károkat a jégeső. Csányoszrón egy családi ház teteje olyan súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált, az ott lakó 8 embert az önkormányzat helyezte el. Az épületkárok mellett 70 esetben kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a baranyai tűzoltókat. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet kezelésére operatív törzset hozott létre, amely péntek óta irányítja a viharkárok felszámolását.

A sérült ingatlanokról a veszélyesen lelógó tetődarabok eltávolítását, a háztetők ideiglenes helyreállítását a tűzoltók és az önkéntesek folyamatosan végzik. Baranya vármegyébe 24 tűzoltót és 6 tűzoltóautót vezényelnek át Somogy, Tolna és Bács-Kiskun vármegyékből, hogy a mai napon részt vegyenek a károk felszámolásában.

Bács-Kiskun vármegyében a péntek esti vihar miatt, összesen 24 tűzoltói beavatkozásra volt szükség. A tűzoltókat a vármegye déli részébe, Tompa, Katymár, Hercegszántó, Tataháza, térségébe riasztották úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz. Tompán egy parkolóban álló személygépkocsi oldalára és tetejére dőlt egy nagy fa. Katymáron egy rehabilitációs otthon tetejére dőlt egy diófa, ami az épület tetejében okozott károkat, a tűzoltók a fát láncfűrésszel eltávolították, az otthon működését nem befolyásolta az eset.

Békés vármegyében 40 esetben riasztották a tűzoltókat viharkárok felszámolására. A kidőlt fák mellett a felgyülemlett esővíz miatt hívták a tűzoltókat. A legtöbb beavatkozásra Nagyszénáson és Pusztaföldváron került sor. Pusztaföldváron egy általános iskola és óvoda tetejére dőlt egy fa.

Csongrád-Csanád vármegyében Makó, Szeged, Mórahalom és Hódmezővásárhely környékéről érkeztek a bejelentések. 23 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharban kidőlt fák, lehasadt ágak miatt. Szegeden a Napraforgó utcában villám csapott egy melléképületbe, amelynek a teteje 3 négyzetméteren égett, a tűzoltók oltották el a tüzet.

A déli országrészen több fa is elektromos vezetékekre dőlt, emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékben pénteken több ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, ez szombat reggelre néhány százra csökkent. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, megtisztítják a sérült vezetékek környékét a kidőlt fáktól, hogy a szolgáltató szakemberei hozzáférjenek és helyreállítsák az ellátást.

 

A csütörtöki jégeső miatt még szombaton is folytatódik a viharkárok felszámolása Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, ahol a vihar több mint 600 lakóház tetőszerkezetét rongálta meg. Nagyecseden és a környező településeken csütörtök óta összesen 318-szor avatkoztak be a tűzoltók épületkárok miatt. Mivel még 110 beavatkozás van folyamatban, a környező vármegyékből 8 járművel 32 tűzoltót vezényelnek át a mai napra ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában