Idős embereket fosztottak ki az országot járó bűnözők

2023.06.15. 09:32

Trükkös tolvajokat fogtak el az egerszegi rendőrök

Trükkös tolvajokat fogtak el az egerszegi rendőrök, a két férfi járta az országot, és különféle történetekre hivatkozva idős emberekhez ment be, majd meglopta őket.

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mehaniq

Az ügyről csütörtökön a vármegyei rendőr-főkapitányságon adtak tájékoztatást. Mint Balogh Bence őrnagy, bűnügyi osztályvezető, Tóth László őrnagy bűnmegelőzési alosztályvezető és Vincze Ádám főhadnagy beszámolójából kitűnt, az ügyben gyanúsított és őrizetbe került 44 éves férfi és 38 éves társa, valamint egy nő és egy férfi keresztül-kasul beutazta az országot, idős embereket néztek ki maguknak, akikhez különféle történetekkel kopogtattak be. Néha azt állították, az önkormányzattól jöttek, máskor olcsó javítást ígértek, de az is megesett, hogy azt mondták, ajándékot hoztak és a kiszemelt áldozat ilyenkor beengedte őket a lakásába. Ezután elterelték a figyelmét, majd ellopták az otthon tartott megtakarított pénzt. Így tettek Zalaegerszegen is május 9-én, amikor egy idős asszonyhoz késélezést vállalva jutottak be, majd ellopták 11 ezer forintot és bankkártyát rejtő pénztárcáját, a többi helyen azonban ennél jóval több pénzhez, összesen hárommillió forintot meghaladó összeghez jutottak. A károsult feljelentése után indított nyomozás feltárta, hogy a megelőző hetekben több hasonló kifosztás történt az országban. Néhány az esetekből: április 13-án Pécsett jutottak be idős nő lakásába a tettesek, azt mondták neki, hogy ajándékot hoztak számára, majd 1,4 millió forintot meghaladó összeget vittek el tőle. A férfiak május 18-án Békéscsabán nyereményjáték ürügyén kerestek fel egy idős embert a lakásán, innen 700 ezer forintot vittek el. Kamerafelvételek alapján sikerült azonosítani az elkövetőket. Június 13-án  Bábolna közelében három vármegye rendőreinek összehangolt akciójában fogták el az M1-es autópálya pihenőjében a négytagú társaságot. Ezt megelőzően nem sokkal Sopronban egy idős nőhöz jutottak be késköszörülést kínálva neki, majd 640 ezer forintját vitték el, amit a gépkocsiban megtaláltak a rendőrök. A négy személyből a 44 éves dalmandi B. Lászlót és a 49 éves alapi R. Mihályt  öt kifosztás elkövetésével gyanúsították meg, és kezdeményezték letartóztatásukat. Két társukat a rendőrök egy kifosztással gyanúsítják.

Tóth László őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető (b), Balogh Bence őrnagy, bűnügyi osztályvezető és Vincze Ádám főhadnagy  a sajtótájékoztatón
Fotó: A szerző

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában