Közel 90 millió forint értékű zárjegy nélküli füstölnivalót akart Olaszországba vinni

2023.06.08. 16:37

Börtönbüntetést kapott a cigarettacsempész

Arany Gábor

Közel 90 millió forint értékű cigarettát csempészett az a 28 éves ukrán férfi, akit a bíróság már az előkészítő ülésen jogerősen  2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt. 

Az egerszegi törvényszék közlése szerint a fiatal férfi 2022. október 28-án Budapesten 42.500 doboz magyar és európai közösségi zárjegy nélküli, Ukrajnából származó cigarettát szerzett ismeretlen személytől 88.825.000 forint értékben. Ez után sem a jövedéki adót, sem az általános forgalmi adót nem fizette meg, és a jövedéki termékekre vonatkozó hatósági engedéllyel sem rendelkezett. Még aznap  délután a férfi a cigarettákat Mercedes Vito kisbuszba pakolta. A jármű rakterének sötétített ablakait belülről kartonpapírral lefedte, a kisbusz hátsó üléssorát kiszerelte, hogy a dobozok elférjenek. Ezt követően az esti órákban elindult a szlovén-magyar határ irányába, hogy az árut Olaszországba szállítsa és eladja. Másnap reggel reggel a 74-es számú főúton, Zalaegerszeg közelében haladt járművével, amikor a rendőrök felfigyeltek a német rendszámú, lesötétített ablakú járműre. Az egyenruhások a nyomába eredtek, majd az andráshidai bevásárlóközpont parkolójában ellenőrizték a gépkocsit, a vezetőjét, valamint utasát. Ekkor került elő  a csempészetből származó nagy mennyiségű magyar adó- és zárjegy nélküli cigaretta, ezért értesítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.  Az illegális cigarettákkal kereskedni próbáló férfi 63,4 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki költségvetési csalás bűntettében, ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá a kár mértékével megegyező vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. Az ítélet jogerős. AG


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában