Egy tunéziai férfi ellen emeltek vádat

2023.05.26. 09:04

A Murán át szállították az okmányok nélküli külföldieket

A Murán szállították az illegális határátlépőket, a történtek miatt egy tunéziai férfi ellen emeltek vádat üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette miatt.

Arany Gábor

A vármegyei főügyészség helyettes sajtószóvivője, dr. Jánky Judit közlése szerint az ügyben vádlott, a Lengyelországban élő  tunéziai férfi 2020 nyarán iraki társával együtt szervezte külföldiek átcsempészését Magyarországon keresztül nyugatra. A vádirat szerint  2020. június 27-e és 2020. szeptember 14. között pénzért  jelentős számú, az Európai Unióba beutazási és tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyt szállítottak át a horvát-magyar határon, átkelve a Murán csónakokkal.

A két férfi a külföldieket a Muraszemenye közelében kialakított rejtekhelyen helyezte el, hogy a folyón átkelve utána gépkocsikkal Szlovéniába, illetve Ausztriába juttassák őket. A csempészett embereket ukránok, valamint más, a nyomozás során ismeretlenül maradt személyek szállították a tunéziai és iraki férfi irányítása szerint.

A tunéziai férfi  a szállításokat személygépkocsival "előfutóként" az útvonalon végig biztosította. A férfi 2020. augusztus 20. napján még Yamaha csónakmotort is beszerzett azzal, hogy a muraszemenyei rejtekhelyen, illegális szálláson a gumicsónakra szereljék, ily módon könnyítve meg az átkelést a Murán. 

Az ügyészség a letartóztatott vádlottal szemben 5 év időtartamú börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről 10 évre szóló kiutasítását indítványozta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában