Mérlegelte az első negyedévet a katasztrófavédelem

2023.04.12. 16:12

Ötvennégy lakástűz, két halott Zalában

Az év első három hónapjában összesen 54 lakástűzhöz riasztották a vármegye tűzoltóit. Az esetek során két ember életét – Keszthelyen és Szentgyörgyváron – már nem lehetett megmenteni. További két embert a tűzoltók mentettek ki az égő épületekből, a tüzekben összesen öten sérültek meg - írja honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

Katasztrofavedelem.hu

Forrás: Illusztráció / Tóth Imre

Akárcsak országosan, úgy Zalára is jellemző, hogy a lakástüzek jelentős része a kéményben keletkezett, ezután a nappalik, hálószobák következnek. Éppen ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy a megelőzés érdekében éljen az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessék a fűtőeszközeiket is. Ha régebben épült épületben lakunk, időközönként érdemes szakemberrel felülvizsgáltatni az otthonunk elektromos rendszerét is. Tanácsos a konyhába, hálóba és a nappaliba füstérzékelőt felszerelni a plafonra. Beszédes adat, hogy a tűzzel érintett ingatlanok egyikében sem volt füstérzékelő, pedig az eszköz idejekorán jelez, ha baj van. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra vezethető vissza.

Az első negyedévben a katasztrófavédelem 8 esetben indított tűzvizsgálati eljárást a tűz pontos keletkezési helyének, idejének és okának feltárására. Az ingatlanokban összesen 913 négyzetméteren pusztítottak a lángok. 

További részletek a katasztrofavedelem.hu-n. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában