Nem érkezett bejelentés

2023.01.07. 11:30

Földközeli robbanás volt Teskándnál, a meteor kizárható (frissítve)

Arany Gábor

Nem érkezett bejelentés se a rendőrséghez, se a katasztrófavédelemhez a pénteken kora este, negyed hét körül Teskánd-Andráshida térségében tapasztalt erőteljes hang- és fényjelenséggel, robbanással kapcsolatban, ezt közölték a hatóságok szóvivői érdeklődésünkre szombaton reggel.  Az internetre felkerült kamerafelvételek alapján elsődlegesen meteor csapódhatott be, és ez tűnik a legvalószínűbbnek mindaddig, amíg nem sikerül megtalálni a detonáció helyét.

A Magyar Meteoritikai Társaság honlapján ezzel kapcsolatban az alábbiak olvashatók. Tűzgömbök azok a fényes meteorok, amik elérik vagy meghaladják a 100 km-ről megfigyelhető -4 mg csillagászati fényességet, vagy ahogy a csillagászatban nevezik, magnitúdót. Megfigyelték, hogy a december március közötti időszakban a tűzgömbök gyakoribbak, akár naponta több is eshet belőlük, a hatás oka egyelőre még nem ismert. Bolida – a hanghatással, pl. hangrobbanással, vagy többszörösen robbanó anyag esetén mennydörgés sorozattal járó tűzgömbjelenség neve. Szuperbolida – azok a bolidák amelyek fényessége eléri vagy meghaladja a -17 magnitúdót, ezek megmaradó anyaga már igen nagy valószínűséggel meteoritként elérik a felszínt.

Persze lehetnek ennél különlegesebb feltevések is, de ezek taglalásától most tekintsünk el. Talán egyszer kiderül, mi történt péntek este, addig marad a találgatás.

Nos, Bánfalvi Péter zalaegerszegi amatőr csillagász szerint kizárható, hogy meteor csapódott volna be pénteken este. Mint beszámolt róla, a megyeszékhelyen, Szív-hegyen működő csillagvizsgálójának hét kamerája egymás látószögét némileg átfedve figyeli folyamatosan az égboltot, ebből kettő, az északra és a nyugatra tájolt érzékelte a felvillanó fényt. Annak viszont semmi jele, hogy a légkörben érkezett valami tárgy, márpedig ez nyom nélkül nem következhetett volna be. Más repülő tárgy, eszköz is kizárható, mert a telihold fényviszonyai között ez észlelhető lett volna. Ebből következően talajközeli robbanás történt, aminek oka még nem ismert. Bánfalvi Péter arról is szólt, hogy a kamerendszer mindent rögzít az égbolton, képes felismerni a meteorokat, néha ugyan összetéveszti a repülőgépekkel, de ezeket aztán manuálisan el lehet különíteni. A kamerafelvétel szerint a felvillanás 18.16-kor történt a Szív-hegytől nyugat felé, vízszintes irányban Teskánd-Andráshida közötti irányában, s mivel a fény alulról fölfelé terjedt, kizárható, hogy a légkörből érkezett volna ennek előidézője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában