A nagymamának kellett közbelépni

2023.01.25. 14:09

Bántalmazta az apját, a gyermekét, végrehajtásában felfüggesztett börtönt kapott

Emberölés előkészülete, kiskorú veszélyeztetése, valamint testi sértés miatt 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek jogerősen szerdán egy 40 éves nagykanizsai nőt az egerszegi törvényszéken.

Arany Gábor

Képünk illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Az asszony élettársi kapcsolatából 2012-ben fia született. A nő szüleinél laktak, de az élettársak kapcsolata a gyermek születése után megromlott, az apa elköltözött. A nő rendszeresen italozott, alkoholproblémái a szakítást követően annyira súlyosbodtak,  hogy 2017 júniusában az ötéves fia rejtette el az alkoholos üveget az anyja elől, aki ezért megütötte. A történtek miatt indított gyermekelhelyezési perben a bíróság az apánál helyezte el a fiút, aki heti gyakorisággal találkozott az anyjával. Ő azonban ilyen alkalmakkor általában ittas volt, agresszívvé, kötekedővé vált, különösen az idős apjával szemben. Ezeknek a többször rendőri intézkedést eredményező konfliktusoknak szemtanúja volt a gyermek is. Egy ilyen alkalommal, 2020. március 26-án este a lányától elszenvedett bántalmazásban az idős, számos betegséggel küzdő apa súlyos sérülést szenvedett, kórházba került.

Júliusban meghalt az idős férfi, ami a lányából hisztérikus rohamot váltott ki, ez történt pár nappal a tragikus eset után, 2020. július 29-én. Az akkor is ittas asszony az épp nála tartózkodó gyermekét hibáztatta az apja halála miatt. Indulatba jött, a fiát a lakásban üldözte, többször megütötte, megkarmolta, fejét az ajtónak ütötte, miközben azt hajtogatta, hogy megöllek.  A menekülő gyermeket nagymamája próbálta védelmezni, ám ő is megsérült. Este nyolc óra körül a kisfiú az őt újra üldöző édesanyja elől a fürdőszobába menekült, de az asszony követte, újra megöléssel fenyegette; dögöljél meg, megfojtalak, kiabálta neki. Fenyegetését be is akarta váltani, ehhez megnyitotta a fürdőkád csapját, hogy vízbe fojtsa a fiút, s közben a hátát ütlegelte. A gyermek a fürdőszobából kijutni nem tudott, az anyja a nyakán megragadta, de megszorítani nem tudta, mivel a gyermek a fejét a vállához szorította. A támadás láttán a nagymama a fürdőszobába ment, igyekezett megakadályozni a kisfiú bántalmazását, s hogy a fürdőkádba, a csap alá lökje a lánya, ezért hajkefével ütötte őt. Ekkor a gyerek kimenekült, az anyja azonban utána rohant, a nappaliban megragadta, amitől mindketten elestek. Újra a nagymama avatkozott közbe, mert amikor a lánya felállt, a kanapéra lökte, lefogta, kiabált unokájának, meneküljön az utcára, hívjon segítséget. A gyermek félmeztelenül futott ki és járókelőktől kért segítséget. A kisfiú a bántalmazásban 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Dr. Gergye Tamás bíró ítéletében a végrehajtás esetén börtönben letöltendő szabadságvesztés kiszabása mellett az asszonytól megvonta a gyermekéhez kapcsolódó szülői felügyeleti jogát, valamint véglegesen eltiltotta minden olyan foglalkozás, tevékenység gyakorlásától, ami 18. évnél fiatalabb személlyel kapcsolatban végezne. Ezen túlmenően kötelezte 557 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítéletet minden érintett tudomásul vette, így az jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában