Vádemelés

2022.10.19. 12:00

Parkolóőrnek adta ki magát a csaló Keszthelyen

Parkolóőrnek adta ki magát a fiatal férfi, és bár néhányszor felsült, többször is próbálkozott.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A nemrég vádemelésig jutott  történet részleteit dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség  sajtószóvivője ismertette.

Eszerint az 1987-ben született kaposvári férfi 2021. szeptember vége felé bukkant fel Keszthelyen, és a parkoló autósokat igyekezett becsapni. Nem járt mindig sikerrel, ez történt szeptember 20-án délután is, amikor 100 eurót kért bírság  címén az egyik autóstól mondván, lejárt a parkolójegye.  Pénzt nem kapott, sőt az autós számon kérte rajta, hogy pár perc  túllépés miatt miért kellene ekkora összeget fizetnie. Erre a “parkolóőr” alkudozni kezdett vele, azt mondta, hogy a szabálytalan parkolást rögzítő kamerafelvételt törli, amennyiben pénzt kap. Az autós ez sem fogadta el, sőt  továbbra is kérdőre vonta az intézkedések miatt a fiatal férfit, aki ekkor jobbnak látta futva távozni.

Szerencsével járt azonban október 6-án dél tájt amikor a Festetics kastély melletti parkolóban egy autóbusz vezetőjét 100 euróra “bírságolta”, mert nem volt parkolójegye. Miután a sofőr ezt soknak találta, az “őr” csak 50 eurót kért és kapott. Ezek után a “parkolóőr“ másik busznál próbálkozott. Ott is először 100 euróra bírságolta a sofőrt, aki erről csekket kért, mire az “őr” 50 euróra mérsékelte a büntetést, de ezt se kapta meg, mert a sofőr látni akarta az intézkedő férfi igazolványát. Ténykedésére közben felfigyelt egy autós, akit korábban próbált becsapni, és ő az 50 eurót fizető sofőrnek szólt, hogy átverés áldozatává vált. Ekkor felelősségre vonták a “parkolóőrt”, aki erre, no meg a közben megjelenő rendőrök fellépésére visszaadta az 50 eurót.

A lebukása nem szegte kedvét, november 3-án délután a keszthelyi Deák utcában 10 ezer forintra bírságolt egy fordost, majd pár perc múlva visszatért hozzá azzal, hogy csak ezer forintot kapott. Erre az autós feljelentéssel fenyegette meg, mire a “parkolóőr” jobbnak látta távozni.

A fiatal férfi  tett egy próbát Hévízen is nyugtatömbbel, bélyegzővel felszerelkezve jelent meg november 12-én dél tájt a Nagyparkoló téren, de az igazi parkolóőr kérdőre vonta, majd távozásra szólította fel.

A vádirat tanúsága szerint ezt követően még kétszer próbálkozott. Január 24-én délelőtt 9 óra tájt Keszthelyen a posta előtt  80 euróra bírságolt meg egy autóst mondván, nincsen parkolójegye. A bírságot aztán 50 euróra mérsékelte, de az autós közölte, csak magyar pénze van. Ekkor a csaló megelégedett 18 ezer forinttal, mire húszezrest kapott, ebből a “parkolóőr” kétezret visszaadott. Ezt követően azonban azt közölte az autóssal, hogy a teljes összeget visszaadja, mivel az időközben tudomására jutott adatok alapján kerékbilincset kell alkalmaznia. Ettől azonban eltekint, ha további 10 ezer forintot kap, ez esetben törli a nyilvántartásból a bírság kiszabására vonatkozó összes adatot. A mese bevált, így az autóst 28 ezer forintjától szabadította meg.

A kaposvári férfi 10 ezer forinthoz jutott február 22-án dél tájt. Ekkor a keszthelyi Rákóczi téren “bírságolt meg” egy parkolójegy nélkül várakozó autóst. Először 40, majd 20 eurót kért, de 10 ezer forintot kapott, amit átvett felváltásra azzal, hogy a visszajárót mindjárt hozza. Nem így tett, hanem távozott, igaz, nem sokkal később már a rendőrök intézkedtek vele szemben.

A Keszthelyi Járási Ügyészség üzletszerűen elkövetett csalás, illetve annak kísérlete miatt emelt vádat a kaposvári férfi ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában