Vádirat

2022.09.07. 14:00

Hárman sérültek meg Zalaegerszegen, mikor rájuk borultak az ablakok

A szabálytalan rakodás miatt hárman sérültek meg, amikor a teherautó platójáról rájuk borultak a beépítésre váró nyílászárók.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az ügyben nemrég született vádirat, ennek ismertetésekor dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte , hogy a történtek miatt vádlottá lett, 1987-ben született zalaegerszegi férfi 2019 márciusától dolgozott a homlokzati nyílászárók kereskedelmével és beépítésével foglalkozó cégnél csoportvezetői beosztásban. Erre csak szóbeli megbízást kapott, de pozíciója ismert volt a cég alkalmazottainak körében.  

A baleset napján, 2020. augusztus 31-én reggel nyolc óra előtt a cég telephelyéről szállítottak ki Zalaegerszegen egy Borbély György utcai építkezéshez több nyílászárót. Ezeket kalodában helyezték el a teherautó rakterén, és kiszállítás alatt a kalodához, valamint a plató oldalfalához is rögzítették. A csoportvezető irányításával négy munkás kezdte meg a nyílászárók leemelését a teherautóról, ehhez eltávolították a rögzítő gurtnikat. Az első nyílászáró levétele, majd falhoz támasztása közben a csoportvezető nem intézkedett arról, hogy a platón még fent maradt darabokat rögzítsék. A következő, közel mázsás súlyú nyílászáró levételéhez fellépett a platóra a csoportvezető is, és egy munkással a raktér szélére tették az ablakot, amit ketten emeltek volna le a földre, egy pedig középen állva felemelt kézzel támasztotta alá az ablak keretét, ám ekkor a többi, rögzítetlen nyílászáró eldőlt és a rakomány lezuhant, elsodorva a három munkást.

A balesetben az egyik dolgozó súlyos sérüléseket szenvedett: egyebek mellett a homlokcsont, a koponyaalap, az arccsontok, a járomcsontok, az orrcsont, a hátcsigolya, a lapockacsont törését, valamint agyrázkódást. A sérülések miatt 34 százalékos egészségkárosodás keletkezett nála. Egyik társa szintén nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett, maradandó testi fogyatékosságként 5 százalékos egészségkárosodása keletkezett. A harmadik munkás sérülései nyolc napon belül gyógyulónak minősültek.

A balesetet az okozta, hogy a munkát irányító csoportvezető nem intézkedett a platón egymásnak támasztott nyílászárók visszakötéséről, az elmozdulásuk elleni védelemről, hogy a lerakodáskor mindig csak a soron következő nyílászáró rögzítését oldják fel.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a csoportvezető ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában