Viharjelzlés

2022.08.22. 07:18

Tizenhat embert mentettek ki a háborgó Balatonból

Tizenhat embert mentettek ki a vízirendőrök a Balatonból, augusztus 19-én másodfokú viharjelzésben, amikor a kora délután érkezett viharos szél hirtelen korbácsolt hullámokat a magyar tengeren.

likebalaton.hu

Fotó: Illusztráció/ Somogyi Csaba/Viharvonal Viharvadász csapat

A strandolók többször kerültek olyan helyzetbe, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni - írja a Likebalaton.hu. Műszaki hibás vagy homokpadra futott vitorlások utasait, az erős hullámzásban elsodródó szörfösöket, vízi bicikliseket és kimerült úszókat segítettek ki szorult helyzetükből az egyenruhások. 

Elsőfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 45-öt villan, ekkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint, a vitorláshajók kivételével nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni. A viharjelzés figyelembe vételével, az alapvető biztonsági intézkedések betartásával megelőzhetőek a veszélyhelyzetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában