Ügyészi felfüggesztés

2022.08.22. 14:15

Nem válaszolt az üzeneteire, ezért bosszúból szexhirdetést adott fel a nő nevében a férfi

A Nagykanizsai Járási Ügyészség különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt egy 1992.-ben született tiszakanyári férfivel szemben hozott feltételes ügyészi felfüggesztő határozatot.

zaol.hu

Fotó: Illusztráció/Pixabay

Egy nő korábbi élettársa révén került ismeretségi viszonyba a gyanúsítottal, aki messenger üzenetekben próbált közeledni felé. A nő nem érdeklődött iránta, így passzív maradt. A férfi ekkor bosszút állt, és a nő tudta és beleegyezése nélkül 2021 július 3-án, annak nevével, életkorával, lakcímével és fényképével egy internetes oldalon szexhirdetést jelentetett meg.

A regisztrációt követő napon a sértettel egy közösségi oldal felületén kapcsolatba lépett egy pátrohai lakos, aki a nő kérésére elküldte a róla szóló hirdetés linkjét, majd ezt követően jelezte az internetes oldal ügyfélszolgálatának, hogy a hirdetést nem ő adta fel, majd 2021. július 9.-én feljelentést tett a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Zalakaros Rendőrőrsén.

A gyanúsított a sértett engedélye nélkül, tehát jogosulatlanul és nyilvánvalóan a céltól eltérően használta a sértettről nyilvános közösségi oldalon közzétett fotót, valamint a sértetthez köthető személyes adatokat és különleges adatnak minősülő szexuális életre vonatkozó személyes adatot, amikor egy internetes oldalon szexhirdetést jelentetett meg róla. A hirdetés helye és annak tartalma okán a férfi tette alkalmas volt arra, hogy a nő családi életét negatív irányba befolyásolja, erkölcsi megítélését aláássa.

Az ügyben feltételes ügyészi felfüggesztésre azért kerülhetett sor, mert számos enyhítő körülmény merült fel. A gyanúsított büntetlen előéletű, aki a kihallgatásai során beismerő vallomásokat tett és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt, az elkövetés óta pedig hosszabb idő telt el, és a gyanúsított tette már az elkövetést követő napon a sértett tudomására jutott, így a hirdetés rövid időn belül eltűnt.

Ugyanakkor a gyanúsított cselekménye a női nem szexuális szabadsága iránti súlyos támadás, mely alkalmas volt arra, hogy a sértett nyilvánosság előtti megítélését, tekintélyét negatívan befolyásolja - közölte dr. Pirger Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában