Az ítélet nem jogerős

2022.05.04. 12:59

Baleset két halottal, fogházbüntetést kapott a vétkes teskándi sofőr

Fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán az egerszegi járásbíróság azt a fiatal teskándi férfit, aki két halálos áldozattal járó közlekedési balesetet okozott 2020. szeptember 21-én reggel a fél hat utáni percekben a 74-es főúton Zalaegerszeg és Egervár között.

Arany Gábor

A bűnösségét elismerő a tárgyalásról lemondó férfi büntetése 1 év 9 hónap letöltendő szabadságvesztés, valamint eltiltották 4 évre a közúti járművek vezetésétől és kötelezték 765 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére is.

Az előkészítő ülésen hozott ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett az eltiltás mértékének csökkentésére vagy pedig, hogy az eltiltás csak a B-kategóriára vonatkozzon.

Mint annak idején beszámoltunk róla a 36 éves teskándi férfi Audi S6 típusú személyautóval tartott Egervár felé, az útszakaszt ismerte, mert munkába járva többször közlekedett arra. Azon a napon két kollégáját szállította, és sem ő, sem egyik utasa a biztonsági övet nem használta. Az 55. kilométerhez közeledve a teskándi férfi előzni kezdte az előtte haladó személyautót, illetve a pótkocsis teherjármű-szerelvényt. Felgyorsított 102-106 km/órás tempóra, és annak ellenére folytatta a manővert, hogy a sikeres befejezéshez szükséges távolságot a bukkanó miatt nem láthatta be. Akkor sem tért vissza a jobb oldali forgalmi sávba, amikor a két sávot már záróvonal választotta el, és amikor a járműszerelvény mellé ért, frontálisan összeütközött a szemből jövő, 78-82 km/óra sebességgel közlekedő, Ford Fiesta személygépkocsival, amelynek férfi vezetője az ütközés elkerülése érdekében ugyan jobbra kormányozta autóját, de a baleset már nem tudta elkerülni. A Fordban utazó fiatal nő a helyszínen, a gépkocsit vezető fiatal férfi pedig a kórházba szállítását követően meghalt.

A vádirat megállapítása szerint a baleset oka az volt, hogy a vádlott ismerve az adott útszakaszt az előzést úgy kezdte meg, hogy ehhez a forgalmi sávot olyan távolságban nem látta be, amely az előzés eredményes befejezéséhez szükséges lett volna, illetve a már megkezdett előzést a záróvonal megjelenése ellenére folytatta, és nem tért vissza a jobb oldali forgalmi sávba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában