Rendőrségi akció

2022.04.21. 14:00

Az ellenőrzött autósok 0,3 százaléka volt ittas, bódult húsvétkor

A kerékpárosok között arányaiban lényegesen több ittast találtak, mint a többi járművezető körében a múlt heti rendőrségi akcióban.

ZH

Zalában az akcióban a rendőrök kilenc ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Mint beszámoltunk róla, a magyar rendőrség is csatlakozott az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának (Roadpol) éves ellenőrzési terve alapján a 2022. április 14–20. között végrehajtott fokozott közúti ellenőrzéshez, amelynek célja az ittas és a kábult vezetők kiszűrése volt. Ezen időszakon belül kiemelt 24 órában folyamatos ellenőrzést végeztek országosan vasárnap estétől. 

A maratoni ellenőrzés országos szintű volt, minden megye és a főváros részt vett benne. Összesen 41 726 gépjárművezetőt ellenőriztek, valamint 378 nem gépi meghajtású eszközt vezetőt – jellemzően kerékpárt. Ez utóbbi csoportba tartozókat azonban Budapest, Baranya megye, BAZ megye és Veszprém megye rendőrei nem ellenőrizték. 

A gépjárművezetők közül 127 sofőrt értek jogsértésen, ez az ellenőrzöttek 0,3 százalékát jelenti. Közülük 4 személy volt bódult állapotban, 63 esetben indítottak eljárást ittas járművezetés miatt, továbbá 60 esetben közigazgatási eljárást kezdeményeztek a sofőrök ellen a mért alkoholszintre tekintettel. Bár gépjárművezetőt nagyságrenddel többet ellen­őriztek, így többen is akadtak fenn a hálón, mégis a nem gépi meghajtású járműveket vezetők hoztak arányait tekintve rosszabb eredményt, ugyanis az ellenőrzöttek 4,3 százalékáról derült ki, hogy alkoholt fogyasztott, majd utána vett részt a közúti közlekedésben. 

A 24 órás célzott ellenőrzés másik eredményeként az ittas vagy bódult állapotban vezetőknél jóval nagyobb számban, a rendőrök 672 esetben egyéb jogsértés miatt intézkedtek. 

Zalában az ünnepi hétvége során a rendőrség munkatársai 9 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból, mielőtt még balesetet okozhattak volna, közülük 5 személlyel szemben büntetőeljárás indult járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt, további 3 sofőr részére közigazgatási bírságot szabtak ki a mért értéknek megfelelően. 

Emlékeztetőül: amennyiben a szervezetben található véralkohol szintje eléri a 0,50 gramm/litert, illetve a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, akkor az már bűncselekménynek számít. Ez esetben pénzbüntetéssel és a szervezetben található alkoholmennyiségtől – illetve egyéb tényezőktől – függően járművezetéstől való eltiltással lehet számolni, amelynek időtartama egy hónaptól tíz évig terjedhet, vagy végleges hatályú is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában