Nem vicces!

2022.03.28. 14:30

Se tűz, se füstre utaló nyom - Megtévesztő jelzés érkezett Türjéről a katasztrófavédelemhez

Vasárnap este, nem sokkal háromnegyed nyolc után érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) műveletirányító ügyeletére, miszerint Türjén nagy fekete füst száll fel a házak mögött. A tűzesethez a zalaszentgróti önkormányzati tűzoltók indultak el azonnal, ám a helyszínen szembesültek azzal, hogy se tűzre, se füstre utaló nyom nincs. A tűzoltók a területet többször végigjárták, de semmi tűzesetre utalót nem találtak.

zaol.hu

Forrás: Illusztráció: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

Forrás: Illusztráció: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

A bejelentő telefonhívásának pillanatában tudatában voltak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általa jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tett, amelyre tűzoltóerő indult el. A kárhelyparancsnok a helyszínre érve szembesült Türjén azzal, hogy se tűz, se tűzre utaló jel nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

 

Még tart a fűtési szezon, ráadásul az elmúlt időszakban megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma is megyénkben. Éppen ezért a megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai tűzoltók. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek, vagy éppen megmenthető ingóságok semmisülhetnek meg egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink! 

 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!