Összehangolt ellenőrzés

2022.02.10. 11:30

ROADPOL Zalában: A nehéz teherautók és a buszok kerülnek a fókuszba (videó)

Fokozott figyelemmel tüntetik ki a rendőrök ezen a héten az országutak tekintélyes méretű vándorait.

Arany Gábor

Németh Zoltán törzszászlós és Király Balázs őrmester ellenőrzi a Deli Ferenc által vezetett kamiont

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, a ROADPOL idén az első, határokon átnyúló, Truck & Bus elnevezésű akciójában a nehéz tehergépkocsik, valamint az autóbuszok kerültek a középpontba. Cél a közlekedésbiztonság javítása. Ennek érdekében az ellenőrzéseken a rendőrök a vezetési és pihenőidőkkel, a veszélyes áruk szállításával, a rakományok súlyával, rögzítésével, valamint a vontatással kapcsolatos szabályok megtartását vizsgálják. 

 

A figyelem kiterjed a járművek műszaki állapotára, a biztonsági berendezésekre és a rendszámok meglétére. Megyénkben négy helyszínen zajlik az európai szinten öszszehangolt akció. 

Mindezekről Soós Szabolcs rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője adott szerdán tájékoztatást a 74-es főút botfai elágazója közelében kialakított ellenőrzési pontnál. Kiemelte: a közlekedés többi résztvevőjére is figyelnek, sajnos tapasztalataik szerint sokan nem használják a biztonsági övet. Ennek szankciója pedig 3 előéleti pont (18-tól a jogosítvány bevonása következik), valamint 10 ezer forint bírság lakott területen belül, illetve 15 ezer azon kívül. 

 

Az ellenőrzésre megállítottak egyike, a zalaegerszegi Deli Ferenc tizedik éve kamionozik, tegnap Pécsre tartott. Mint mondta, a vezetőfülke a második otthona, s ez meg is látszott a patikatisztaságon. Érthető az igyekezete, élete 80 százalékát itt tölti, 10-12 ezer kilométert is megtesz 29 nap alatt - árulta el. Azért épp ekkora terminust említett, mert az ellenőrzéskor ennyit tekintenek át, a vezetési és pihenőidők betartását kell igazolni. Ennek egyik eleme, hogy két hét után 45 órát egybefüggően pihenéssel kell tölteni. 

 

Az ellenőrzés mindent rendben talált, így pár perc után folytathatta útját.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában