Mellékjövedelem

2022.02.11. 07:00

Lopásért harminc százalék - Visszatekerte a mérőórát, jogerősen elítélték az egerszegi járásbíróságon

Villanyórák visszatekerésével tett szert mellékjövedelemre az a férfi, akit szerdán jogerősen ítéltek el az egerszegi járásbíróságon.

Arany Gábor

Forrás: Illusztráció / pixabay.com

A 1965-ös születésű balatonberényi férfi villanyszerelőként dolgozott a falujában egy nőnek, aki 2010 májusában kérte meg, hogy a Sárgarigó utcai családi házának áramszámláját segítsen csökkenteni. Megállapodásuk szerint a férfi 2018 júliusáig, mindig az éves leolvasás előtt visszapörgette a mérőórát. Ehhez a szerkezetet szétszerelte, majd a beavatkozás után hamis bélyegnyomóval leplombálva visszazárta. 

 

A beavatkozások nyomán a nő az évek során 49 ezer kWh-nál több áram után nem fizetett, ezzel közel 1,9 millió forint kárt okozva. Ennek az összegnek a 30 százalékát kérte el a villanyszerelő a beavatkozásokért. 

 

A mester dolgozott egy keszthelyi ajándékboltosnak is. Ez esetben 2014 novemberétől négy éven át manipulálta a mérőórát, és ezzel 38 ezer kWh áram megfizetésétől mentesült megbízója, akitől a megtakarított közel másfél millió forintból 490 ezret kapott meg. A villanyszerelő hasonló módon járt el egy balatonmáriafürdői sörözőnél is. Itt öt év alatt 22 ezer kWh-t, és ezzel 910 ezer forintot takarított meg, valamint tett szert 270 ezer forint bevételre. 

 

A törvényszék a történteket elismerő férfit bűnösnek mondta ki 3 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopásban és 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett bélyeghamisításban. A bíróság a vádlottat 1 év 2 hónap börtönre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, további 1 évre eltiltotta a villanyszerelői munkakörben munkavállalóként történő foglalkoztatásától, illetve az egyéni vállalkozói tevékenységtől. 

 

Az ítéletet a vádlott és védője, valamint az ügyész is tudomásul vette, így az jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában